David Borgemo är konsertgitarrist och framgångsrik kompositör av gitarrmusik. Hans verk har fått internationell uppmärksamhet. Men han har fortfarande fina minnen från sin tid på musiklinjen på Oskarshamns folkhögskola.
Allmän kurs med inriktning
På allmän kurs studerar du allmänteoretiska ämnen i en miljö som ger stort utrymme för individens eget kunskapssökande och där lärande sker genom diskussion och reflektion. En dag i veckan viks åt en av våra fyra estetiska inriktningar. Hos oss finns också olika tillval att göra förutom de ämnen du vill läsa för behörighet. På Lunnevad får du en mentor som följer dina studier och tillsammans med skolans syv tar vi fram en studieplan för dina mål. Vi har ett aktivt hälsoteam bestående av specialpedagog, socialpedagog och kurator för att på bästa sätt möta dina behov.
Stort utrymme för individen
Många lektionspass arbetar vi i mindre undervisningsgrupper, där det finns möjlighet till individuell handledning. Stor vikt läggs vid grupprocessen och det värdefulla i deltagarnas erfarenheter, kunskaper och åsikter. Traditionella prov används endast undantagsvis och i upplägget av studierna tas det hänsyn till deltagarnas önskemål och behov. Personlig utveckling och det egna kunskapssökandet har en central plats.
Allmän kurs med inriktningar
På Allmän kurs studerar du allmänteoretiska ämnen 80 % av veckans timmar. Varje år väljer du dessutom en inriktning av praktisk-estetisk eller teoretisk karaktär, som du arbetar med cirka 20 % av schemalagd tid.
I det allmänteoretiska blocket ingår följande ämnen:
- Matematik 1a, 1b,1c
- Naturkunskap 1a1
- Religionskunskap 1
- Historia 1a1
- Svenska 1, 2 och 3
- Engelska 5 och 6
- Samhällskunskap 1a1
Utöver ovanstående kurser erbjuds normalt Psykologi 1, Filosofi 1, Naturkunskap 1a2, Samhällskunskap 1a2, Matematik 2 – Matematik 4, Religion 2 och Religion specialisering.
I vissa fall kan även studier i högre kurser erbjudas.
Ämneskursernas innehåll följer det centrala innehåll som anges i kursplanerna för gymnasieskolan (Gy 11), se Skolverkets hemsida. Behörighet i ett ämne ges då den studerande nått den kunskapsnivå som motsvarar kraven för betyget E eller högre.
Undervisningen på Lunnevads folkhögskola bedrivs i olika nivåer och du läser olika länge beroende på förkunskaper och studiemål. Dina studier sker på heltid och uppfyller Centrala Studiestödsnämndens (CSN:s) krav för heltidsstudier.
Konstinriktningen
ger dig möjligheten att utveckla förmågan att uttrycka dig i bild och form. Under året studerar du måleri, grafik, teckning, skulptur, keramik och konstorientering. I inriktningen ingår studiebesök på gallerier och museer. Du får även öva dig i att hänga en utställning.
Musikinriktningen
ger dig fördjupade musikaliska kunskaper. Du utvecklas på ditt instrument både genom träning i grupp och med individuella instrument- eller sånglektioner. I inriktningen ingår också uppspelning inför publik, med möjlighet att öva på scenframträdande och även få en inblick i praktiska detaljer kring att anordna en konsert.
Hantverk
Prova på olika slöjd- och hantverkstekniker inom Tråd, Trä och Smide.
Hantverksinriktningen är ett samarbete med Hemslöjden i Linköping
Personligt brev
I ditt personliga brev ska du berätta om dig själv, tidigare studier och/eller arbete. Vi vill också att du skriver om varför du vill studera på folkhögskola och dina framtidsplaner.
Intervju
Du kommer att bli kallad till en intervju- och informationsdag. På denna får du träffa två av våra lärare. Detta tillfälle ger oss möjlighet att lära känna dig lite bättre och du kan ställa frågor till oss om skolan och undervisningen. Vi utgår från ditt personliga brev som du bifogat ansökan. Fundera gärna på vad du förväntar dig av skolan och av oss som lärare vad gäller studier och eventuellt stöd. Vid intervjutillfället kommer du att få en rundtur på skolan och även träffa några nuvarande deltagare som berättar mer om hur att det är att studera på Lunnevad.
Ansökan, antagning och urval till Allmän kurs
Ansökan
Ansökan till Allmän kurs görs i första hand digitalt via länk på hemsidan (Schoolsoft) eller i andra hand via post. Ansökan skall innehålla ifylld blankett, intyg på tidigare studier och/eller arbete, personbevis samt ett personligt brev.
Vid mottagning av ansökan registreras denna av skoladministratören som sedan skickar information till närmaste chef att ansökan mottagits. Närmaste chef ombesörjer att den sökande kallas till intervju, antingen vid gemensamt tillfälle eller enskilt. Referenser givna av den sökande kontaktas.
Urval
För att bli antagen till Allmän kurs måste den sökande fylla minst 18 år det år som kursen börjar. Vid antagningen tas i första hand hänsyn till individens behov av studier och personlig utveckling samt vilken hjälp man bedömer skolan kan erbjuda och i andra hand turordning då ansökan inkommit. En komplett ansökan och genomförd intervju ökar chansen att bli antagen.
Antagning
Den sökande som blivit antagen meddelas detta via post och får då bekräfta att denne accepterar erbjuden plats. I samband med detta uttages en anmälningsavgift om 500 kronor.