För Julia blev musikalutbildningen på Vimmerby folkhögskola en väg tillbaka efter en längre tids sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa.
Allmän kurs med inriktning
På allmän kurs studerar du allmänteoretiska ämnen i en miljö som ger stort utrymme för individens eget kunskapssökande och där lärande sker genom diskussion och reflektion. En dag i veckan viks åt en av våra fyra estetiska inriktningar. Hos oss finns också olika tillval att göra förutom de ämnen du vill läsa för behörighet. På Lunnevad får du en mentor som följer dina studier och tillsammans med skolans syv tar vi fram en studieplan för dina mål. Vi har ett aktivt hälsoteam bestående av specialpedagog, socialpedagog och kurator för att på bästa sätt möta dina behov.
Stort utrymme för individen
Många lektionspass arbetar vi i mindre undervisningsgrupper, där det finns möjlighet till individuell handledning. Stor vikt läggs vid grupprocessen och det värdefulla i deltagarnas erfarenheter, kunskaper och åsikter. Traditionella prov används endast undantagsvis och i upplägget av studierna tas det hänsyn till deltagarnas önskemål och behov. Personlig utveckling och det egna kunskapssökandet har en central plats.
Vad innehåller kursen?
Allmän kurs kan beskrivas som ett paket bestående av flera olika ämnen som man också läser på gymnasiet. De ämnen som ingår i allmän kurs är samhällskunskap, historia, religion, naturkunskap, svenska, engelska och matematik – men andra ämnen och perspektiv kan också förekomma. På allmän kurs gör du din kunskapsresa tillsammans med andra, och de ämnen som ingår utgör en helhet.
Estetisk inriktning
Utöver de allmänna ämnena kommer du också att ägna en hel dag i veckan åt en estetisk inriktning. Du kan välja mellan inriktningarna musik och konst. Dessa ämnen läser du med våra specialiserade musik- och konstlärare.
Grundläggande behörighet
När du har fullgjort allmän kurs (och läst minst tre år på gymnasiet och/eller folkhögskolan) kan folkhögskolan intyga grundläggande behörighet till universitet, högskola och yrkeshögskola. Behörigheten innebär att innehållet som du har tillgodogjort dig vid allmän kurs är likvärdigt med gymnasiekursernas innehåll, och att dina kunskaper och förmågor motsvarar minst betyget E i respektive ämne.
Följande kursbehörigheter utgör grundläggande behörighet till universitet och högskola:
- Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
- Engelska 5 och 6
- Matematik 1a, 1b eller 1c
- Samhällskunskap 1a1
- Historia 1a1
- Religionskunskap 1
- Naturkunskap 1a1
Särskild behörighet
Vissa högre utbildningar kräver kursbehörigheter utöver den grundläggande behörigheten. Detta kallas särskild behörighet. Den särskilda behörigheten Samhällskunskap 1a2 ingår i de tematiska studierna. När du har uppnått grundläggande behörighet i matematik och engelska kan du välja om du vill fortsätta med högre behörigheter i dessa ämnen, eller om du vill fokusera på andra ämnen.
Musikinriktningen
Musikinriktningen på allmän kurs ger dig en bred introduktion till musikens värld och du får testa på att spela, bearbeta och skapa musik inom olika genrer. Du kommer också att ges möjlighet att bredda dina kunskaper inom musikteori och musikhistoria. I inriktningen ingår också uppspelning inför publik, med möjlighet att öva på scenframträdande och inblick i praktiska detaljer kring att anordna en konsert.
Inriktningen riktar sig både till dig som är nybörjare och till dig som har spelat eller skapat musik tidigare.
Personligt brev
I ditt personliga brev ska du berätta om dig själv, tidigare studier och/eller arbete. Vi vill också att du skriver om varför du vill studera på folkhögskola och vilka framtidsplaner du har.
Intervju
Du kommer att bli kallad till en intervju - antingen på plats eller digitalt. Vid denna får du träffa två av våra lärare. Detta tillfälle ger oss möjlighet att lära känna dig lite bättre och du kan ställa frågor till oss om skolan och undervisningen. Vi utgår från ditt personliga brev som du har bifogat ansökan. Fundera gärna på vad du förväntar dig av skolan och av oss som lärare vad gäller studier och eventuellt stöd.
Ansökan, urval och antagning till Allmän kurs
Ansökan
Ansökan till Allmän kurs görs i första hand digitalt via länk på hemsidan (Schoolsoft) eller i andra hand via post. Ansökan skall innehålla ifylld blankett, intyg på tidigare studier och/eller arbete, personbevis samt ett personligt brev.
Urval
För att bli antagen till Allmän kurs måste den sökande fylla minst 18 år senast det kalenderår som kursen börjar. Vid antagningen tas i första hand hänsyn till individens behov av studier och personlig utveckling samt vilken hjälp man bedömer att skolan kan erbjuda och i andra hand turordning då ansökan inkommit. Komplett ansökan och genomförd intervju är förutsättningar för att bli antagen.
Antagning
Den sökande som blivit antagen meddelas detta via post och får då bekräfta att erbjuden plats accepteras. I samband med detta uttages en anmälningsavgift om 500 kronor.