Konstlinje

Ansökan öppnar 20 januari
Skola:
Lunnevads folkhögskola
Plats:
Vikingstad - Östergötlands län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Ansökan öppnar: 20 jan 2025

Antagningsvillkor: arbetsprover, test och intervju

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2025 - 3 jun 2026

Kostnader: Materialkostnader, förbrukningsavgiften är 85 kr/vecka. Detta är en avgift samtliga deltagare betalar för att bidra till gemensamma kostnader. Obligatorisk lunch varje skoldag.

Kontakt: Eida Steen

E-post:
Eida.steen@lunnevad.se

En konstskola för dig som vill utveckla dina kunskaper och fördjupa dig inom det konstnärliga fältet.

Konstlinjen

Vår konstlinje är en ett eller tvåårig utbildning på förberedande nivå. Här får du de kunskaper och färdigheter inom bildområdet som krävs för att bli antagen till konstnärliga högskoleutbildningar eller för att kunna arbeta vidare på egen hand. Vi ger dig grundkunskaper inom teckning, målning, grafik, skulptur, kroki, design, digital bild, keramik, projektarbete och handledning vid ansökan till vidare utbildning.

Kursens innehåll

Första året läser du alla ämnen, väljer du att fortsätta det andra året har du under vårterminen möjlighet att välja vad du vill fördjupa dig inom. Andraårsdeltagarna har egen ateljéplats.

För att komma in på årskurs två behöver du ha gått första året på Lunnevad, eller ha motsvarande förkunskaper. Konstutbildningen har god tillgång till lärare och resurser för omfattande individuell handledningstid. Våra välutrustade lokaler och ateljéer är öppna dygnet runt. För att ge dig möjlighet att ta del av olika sätt att arbeta har vi, förutom skolans egna lärare, varje år ett antal gästlärare inom olika områden. Alla lärare är erfarna pedagoger med högskoleutbildning och egen konstnärlig verksamhet.

Kursbeskrivning konst

Första året är alla kurser obligatoriska, andra året har du större möjlighet att välja. Andraårsdeltagarna har egen ateljéplats. För att komma in på årskurs två behöver du ha gått första året på Lunnevad, eller ha motsvarande förkunskaper.

Konstutbildningen har god tillgång till lärare och resurser för omfattande individuell handledningstid. Våra välutrustade lokaler och ateljéer är öppna dygnet runt. För att ge dig möjlighet att ta del av olika sätt att arbeta har vi, förutom skolans egna lärare, varje år ett antal gästlärare inom olika områden. Alla lärare är erfarna pedagoger med högskoleutbildning och egen konstnärlig verksamhet.

En viktig del i utbildningen är våra årliga konstresor, som till viss del subventioneras av skolan. Dessa går till städer i Europa som erbjuder internationell konst av nutida och äldre konstnärer. Vi bjuder också in föreläsare från olika yrkesgrupper för att ge orientering och inspiration om yrken och arbetssätt inom exempelvis konst, design, foto och illustration.

Genom att delta i och arrangera utställningar samt få möjlighet att bland annat göra olika typer av illustrationsuppdrag får du också prova att göra saker utanför skolan.

En större del av materialkostnader vid lärarledd undervisning tillhandahåller skolan, vid sidan om det får du räkna med egna utlägg. I Konsthuset finns en “butik” där du kan köpa arbetsmaterial till låga priser.

Kurser:

Klicka här för att läsa om de specifika kurserna.

Antagningskrav Konstlinjen

Här kan du läsa om antagningskraven samt göra din ansökan.

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.lunnevad.se/utbildningar/konst/konstlinjen-konst

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

 

  • Du får en bred kompetens inom det konstnärliga fältet.
  • Du utvecklar din förståelse, teknik och förmåga att uttrycka dig i bild och form.
  • Du får en bra grund för att söka till högre konstnärlig utbildning, ett framtida arbete eller en meningsfull och aktiv fritid inom konstsektorn.

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.lunnevad.se/utbildningar/konst/konstlinjen-konst

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Lunnevads folkhögskola

Lunnevads folkhögskola har en estetisk profil. Det både hörs och känns när man närmar sig skolan. Storband, kammarkör, folkmusik, balett, street, skulptur och grafik är några exempel på vad de studerande på skolans speciallinjer förkovrar sig i. Lärarna på dessa linjer är också verksamma som professionella musiker, konstnärer och dansare vilket innebär en hög kvalitet.

Läs mer om skolan

Postadress:
Lunnevads folkhögskola

583 92 Vikingstad

Telefon: 013-23 49 00
E-post: info@lunnevad.se
Webbadress: https://www.lunnevad.se/