Eftersom jag inte alls kommer ifrån den här världen var det jättebra hantverksmässigt att jag hade gått en teaterfolkhögskola innan jag gick på teaterhögskolan, säger skådespelerskan Amanda Jansson. Foto: Oskar Laring & Matilda Källström
Tillsammans med deltagare från Regilinjen och Avancerat skådespeleri arbetar vi med olika sorters genrespecifik scenframställning innehållande: spelstil, dramatik och gestaltningsmetodik.
Regissörens tre huvuduppgifter är att tolka texten, hitta en form för tolkningen i ett regikoncept och realisera regikonceptet i samarbete med medarbetarna.
Under utbildningen kommer du att utveckla din förmåga att leda grupprocesser, analysera text och göra medvetna konstnärliga val.
Teaterarbete är ett lagarbete och därför har vi höga krav på både närvaro och engagemang. Den största delen av kursen är det du som regissör som är ansvarig för att leda arbetet, under handledning av lärare. Höstterminen har ett fokus på det strikt genrespecifika gällande dramatik, spelstil, repteknik och scenbild. Under vårterminen får du stegvis mer frihet att blanda genrer eller bryta mot dess “regler”.
Kursinnehåll
- Genrespecifik scenframställning: Clown, Brecht, Naturalism, Postmodernism och Klassicism
- Ledarskap
- Ljud & Ljus
- Fördjupning inom Ljud, Ljus, Scenografi, Kostym eller Rekvisita (valbar)
- Barnteaterturné
- Scenografi och kostym (gästlärare)
- Slutproduktion (valbar)
Kursen ger fyra offentliga produktioner:
- Collageföreställning (utifrån genrearbetet)
- En större produktion av en klassiker
- Barnteaterturnén (crossover-projekt i samarbete med skolans andra kreativa kurser).
- Slutproduktionerna.
Regilinjen öppen för sen ansökan!
- Skicka in ansökan via hemsidan senast den 10 augusti.
- Spela in en video där du presenterar dig själv, varför du vill gå kursen och berättar om ditt drömprojekt. Skicka den till magnus.palm@marieborg.org senast den 10 augusti.
- Om du går vidare blir du kallad till en workshop den 13 augusti.
- Antagningsbesked ges den 15 augusti.
- Tacka ja senast den 15 augusti för att behålla din plats.
Antal platser: 4
Lärare
Kajsa Haavikko Leksell, huvudlärare scenframställning och ledarskap
Kajsa Haavikko Leksell är legitimerad teaterlärare och teaterpedagog utbildad vid Örebro universitet. Kajsa har mångårig erfarenhet som pedagog och varit yrkesverksam skådespelare och röstskådespelare. Kajsa har också studerat litteraturvetenskap, ledarskap och kreativ pedagogik.
Magnus Palm, huvudlärare scenframställning samt ljus och ljud
Magnus Palm har en kandidatexamen i skådespeleri med regimodul från Kingston University i London. Han har arbetat som skådespelare i över 20 år och har även studerat bland annat videoproduktion, filmvetenskap, samt drama- och teaterpedagogik. Han har också översatt boken Skådespelarkonsten, som är en grundbok i skådespeleri vid flertalet teaterhögskolor. Magnus har mångårig yrkeserfarenhet som bland annat skådespelare, regissör och dramatiker i olika fria teatergrupper, som Folkteatern Skaraborg, Teater Albatross, Teatergeneratorn och Teater Trollslända.
Katrin Brännström, gästlärare scenografi och kostym
Katrin Brännström har bland annat under många år undervisat i scenografi på teaterhögskolan i Stockholm och har lång yrkeserfarenhet som scenograf.
Förkunskapskrav: Teaterlinjen eller motsvarande.
Ekonomi
Undervisningen på Marieborgs folkhögskola är avgiftsfri. Dock betalar alla deltagare en serviceavgift på 1000 kr per termin avsett för försäkringar med mera. Kostnad för kost och logi tillkommer.