Eftersom jag inte alls kommer ifrån den här världen var det jättebra hantverksmässigt att jag hade gått en teaterfolkhögskola innan jag gick på teaterhögskolan, säger skådespelerskan Amanda Jansson. Foto: Oskar Laring & Matilda Källström
Tillsammans med deltagare från Regilinjen och Avancerat skådespeleri arbetar vi med olika sorters genrespecifik scenframställning innehållande: spelstil, dramatik och gestaltningsmetodik.
Teaterarbete är ett lagarbete och därför har vi höga krav på både närvaro och engagemang. Att vara skådespelare innebär också mycket eget arbete och det förväntas att du kommer förberedd till repetitioner. Efter den ettåriga grundkursen har du goda förutsättningar att söka dig vidare till våra kurser Avancerat skådespeleri eller Regi samt andra fortsättningsutbildningar inom teater.
Kursinnehåll
- Genrespecisfik scenframställning: Clown, Brecht, Naturalism, Postmodernism och Klassicism
- Röst
- Improvisation
- Barnteaterturné
- Chubbuck-tekniken (gästlärare)
- Monolog
- Slutproduktion (valbar)
Kursen ger fyra offentliga produktioner:
- Collageföreställning (utifrån genrearbetet)
- En större produktion av en klassiker
- Barnteaterturnén (crossover-projekt i samarbete med skolans andra kreativa kurser).
- Slutproduktionerna.
Teaterlinjen öppen för sen ansökan!
- Skicka in ansökan via hemsidan senast den 10 augusti.
- Spela in en video där du presenterar dig själv och framför en monolog. Skicka den till magnus.palm@marieborg.org senast den 10 augusti.
- Om du går vidare blir du kallad till en workshop den 13 augusti.
- Antagningsbesked ges den 14 augusti.
- Tacka ja senast den 15 augusti för att behålla din plats.
Antal platser: 8-12
Lärare
Kajsa Haavikko Leksell, huvudlärare scenframställning och improvisation
Kajsa Haavikko Leksell är legitimerad teaterlärare och teaterpedagog utbildad vid Örebro universitet. Kajsa har mångårig erfarenhet som pedagog och varit yrkesverksam skådespelare och röstskådespelare. Kajsa har också studerat litteraturvetenskap, ledarskap och kreativ pedagogik.
Magnus Palm, huvudlärare scenframställning och röst
Magnus Palm har en kandidatexamen i skådespeleri med regimodul från Kingston University i London. Han har arbetat som skådespelare i över 20 år och har även studerat bland annat videoproduktion, filmvetenskap, samt drama- och teaterpedagogik. Han har också översatt boken Skådespelarkonsten, som är en grundbok i skådespeleri vid flera teaterhögskolor. Magnus har mångårig yrkeserfarenhet som bland annat skådespelare, regissör och dramatiker i olika fria teatergrupper, som Folkteatern Skaraborg, Teater Albatross, Teatergeneratorn och Teater Trollslända.
Elisabet Sevholt, återkommande gästlärare i Chubbuck-tekniken
Elisabet Sevholt är Sveriges enda certifierade Chubbuck-pedagog.