Att tävla i Robinson är långt ifrån hennes första utmaning i vildmarken. I 25 år har Annki Nilsson varit kursansvarig för utbildningen Turism och äventyr på Grimslövs folkhögskola och inspirerat deltagare i vått och torrt.
Guideyrket är mångfacetterat – men hur gör man egentligen? Du får lära dig att söka fakta och att utifrån ett material bedöma, intressegradera och gallra inför olika slags guideuppdrag. Att sätta ihop guidningar anpassade till olika förhållanden som längre eller mer komprimerade guidningar, inomhus i olika akustikmiljöer eller utomhus i t ex stadsmiljö men även i buss. Att planera och genomföra guidningar utifrån olika målgrupper, att synas och höras på bästa sätt och att kvalitetssäkra.
Vid några tillfällen (s.k. närträffar) möts deltagarna på skolan för gemensamma samtal, studier, föreläsningar och praktiska övningar. Där emellan studerar du på egen hand och arbetar tillsammans med dina kurskamrater och lärare digitalt. Räkna med att studierna tar ca 20 timmar per vecka i anspråk, beroende på studiebakgrund.
Kursen genomförs i samarbete med Vadstena guideförening och i samråd med Föreningen Västgötaguide
Efter kursens slut finns möjlighet att auktoriseras till Sveguide som innebär att man kvalitetssäkras och får ett yrkesbevis.
Urval ur kursinnehållet
- Arkeologi i västra Östergötland
- Arkiv och historiska källor
- Att guida svåra kulturarv
- Att sammanställa och genomföra en guidning
- Dräkthistoria
- Entreprenörskap och företagande
- Guideteknik med praktiska övningar
- Konsthistoria
- Kroppsspråk
- Kyrkohistoria
- Levandegöra historia – dramaguidning och storytelling
- Mikrofonteknik och akustikövningar
- Muntliga och skriftliga redovisningar av distansuppgifter
- Möjlighet att auktoriseras som guide
- Naturkunskap
- Reseplanering
- Röst- och talvård
- Samhällskunskap
- Studiebesök
- Svensk historia med fokus på västra Östergötland
- Värdskap