Socialpedagog tvåårig yrkesutbildning

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Albins folkhögskola
Plats:
Landskrona - Skåne län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
13 april 2025

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du ska ha fyllt 20 år. Treårigt gymnasium eller motsvarande med grundläggande behörighet. CV och personligt brev ska bifogas ansökan. Antagningen kommer att ske genom intervjuer och vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Nej

Kurstid: 11 aug 2025 - 18 jun 2027

Kostnader: Ingen terminsavgift!

Kontakt: Bea Lindh

E-post:
bea.lindh@albins.nu

Som socialpedagog kan du arbeta statligt, kommunalt eller privat inom olika behandlingshem, skolor eller kriminalvården.

Det är en processinriktad utbildning, vilket innebär att kunna koppla samman teori, praktik och erfarenhet. Utbildningen lägger fokus på att utveckla följande förmågor: empati, kommunikation, pedagogik och samarbete.

Övergripande område

Etik och värdegrund inom socialt välfärdsarbete

Inom utbildningsområdet ligger tonvikten på utveckling av personliga tanke- och handlingsmönster. Utvecklingen ska ske i förhållande till den värdegrund och de perspektiv som är viktiga i det sociala arbetet.

Det sociala arbetets organisation, lagstiftning och dokumentation

Här diskuteras och analyseras det sociala arbetets roll i välfärdssamhället från olika perspektiv. I utbildningsområdet ingår kunskap om lagstiftning och styrdokument som är relevant för yrket. Deltagaren får kunskaper om vilka krav som lagstiftningen ställer på dokumentation inom socialpedagogens olika arbetsområden.

Samhällsvetenskap för socialpedagoger

Utbildningsområde innehåller för utbildningen relevanta samhällsvetenskapliga ämnen som exempelvis sociologi och kriminologi. Utbildningsområdet syftar till att ge kunskaper i hur sociala strukturer påverkar människors förutsättningar för att inkluderas i samhället. Genom fördjupning i samhällsvetenskapliga teorier, begrepp och empiri hjälps den blivande socialpedagogen att förstå hur strukturer påverkar människors handlingsutrymme. Samhällsvetenskap används för att problematisera socialt arbete som enbart fokuserar på individnivå utan att ta hänsyn till den sociala kontexten. I utbildningsområdet studeras också offentlig förvaltning med syfte att öka socialpedagogens förmåga att vägleda andra i samhället.

Psykologi för socialpedagoger

I detta området ges deltagaren en introduktion till ämnet psykologi. I området introduceras deltagaren till olika perspektiv inom ämnet psykologi. Ämnet ger förståelse för mänskliga beteenden, tankar och känslor. I utbildningsområdet utvecklas även kunskaper om psykologi och dynamik på gruppnivå. Därtill lär sig deltagaren om personlighetsstörningar och psykiska sjukdomar.

Socialpedagogik

Utbildningsområde innehåller såväl teoretisk som praktisk socialpedagogisk kunskap. Deltagaren utvecklar förståelse för hur olika traditioner, teorier och begrepp har påverkat yrkesrollen. Deltagaren utvecklar även ett professionellt förhållningssätt samt ökar sin förmåga till självreflektion i relation till yrkesrollen. Utöver det innefattar området metoder för praktiskt socialpedagogiskt arbete. Hur arbete med sociala problem ser ut behandlas på individ-, grupp- och samhällsnivå.

Vetenskapsteori, metod och fördjupningsarbete

Utbildningsområde handlar om att ge deltagaren en introduktion till vad vetenskap är och vad som skiljer vetenskap från andra sorters kunskap. Deltagaren får en orientering i vetenskapliga metoder, källhantering och källkritik. Under momentet utvecklar deltagaren förmågan att tillgodogöra sig och sortera vetenskaplig information. Därtill lär sig deltagaren att identifiera uppenbara metodologiska brister i en vetenskaplig studie. Deltagaren utvecklar förståelse för hur dispositionen av en text kan påverka läsarens möjlighet att förstå och granska innehåll. Grundläggande kunskaper om evidensbaserat socialt arbete liksom forskningsetiska frågor lyfts fram i momentet. Deltagaren skriver ett eget fördjupningsarbete med stöd av en handledare.

Lärande i Arbete (LiA)

Här omsätter deltagaren teoretiska kunskaper om socialpedagogiskt arbete till praktiska färdigheter. Momentet innefattar att planera och genomföra socialpedagogiska insatser tillsammans med en handledare. Genom att möta klienter och ta del av professionellas erfarenheter inom fältet utvecklar deltagaren strategier för eget handlande. Deltagaren får under momentet kännedom om lagstiftning, organisation och lokala rutiner på praktikplatsen. Arbetsplatsförlagd praktik 10 veckor per läsår.

Som socialpedagog kommer du att arbeta med olika utsatta grupper i samhället och arbetet handlar mycket om att finnas där för människor genom samtal och stöttning. 

Du kan arbeta inom missbruksvården, med barn och ungdomar som behöver extra stöd, med interner i form av samtal och stöttning, människor som utsatt för olika former av brott eller är i annat behov av hjälp och stöd på något sätt.

Du kan också arbeta samordnande som socialpedagog på skola eller förebyggande inom tillexempel socialtjänsten. 

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.albins.nu

På utbildningen pratar vi om djupa saker med varandra. När någon vågade öppna sig så vågade jag det också!

Said, Malin, Albin och Sanna läser till socialpedagoger på Sommenbygdens folkhögskola. Att de fyra klasskamraterna är engagerade i att göra skillnad i samhället finns det inga tvivel om. Och arbetsplatserna och möjligheterna är många.

Läs hela artikeln

Albins folkhögskola

Albins folkhögskola har funnits sedan 1997 och uppstod ur den fackliga kursverksamhet som bedrevs på Örenäs slott. 2007 bytte vi namn från Örenäs folkhögskola till Albins folkhögskola. Vi arbetar med folkbildning genom våra fyra verksamhetsområden Allmän kurs, Rörelseutbildningar, Instegsutbildningar samt Socialpedagogutbildningen.

Läs mer om skolan

Postadress:
Albins folkhögskola
Eriksgatan 108
261 33 Landskrona

Telefon: 0418-146 90
E-post: info@albins.nu
Webbadress: http://www.albins.nu/