Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.
Vår fritidsledarutbildning har fritid och socialt arbete samt fritidsgårdsarbete och arbete som fritidsledare i skola eller förening som profilämnen. Över två år läser du en blandning av teoretiska och praktiska moment.
Bredden på utbildningen gör att du som utbildad fritidsledare kan konkurrera inom många olika sektorer av arbetsmarknaden. Vi lägger stor vikt vid att du ska bli anställningsbar och du lär dig om EU:s riktlinjer för öppen fritids- och ungdomsverksamhet samt om hur kommun, skola, social och polis jobbar.
Personlig utveckling nämns av våra deltagare som en mycket viktig del av utbildningen. Du kommer att få tillfälle att utveckla din självkännedom och trygga ledarskap genom olika aktiviteter och utmaningar, där du leder dig själv och andra, samt färdigheter som samtalsmetodik och coachande.
Exempel på olika teoretiska och praktiska moment under utbildningen:
- Ledarskap
- Pedagogik
- Samhällskunskap
- Psykologi
- Sociologi
- Civilsamhälle, föreningskunskap, projektledarskap
- Konflikthantering
- Fritidsmetodik
- Friluftsliv i närområdet och fjällutbildning
- Aktivitetsdagar
- Drama och skapande verksamhet
- Minst 12 veckors praktik