Ayas engagemang för sociala frågor fick avgöra hennes yrkesval. Efter två år är hon färdig socialpedagog och redo att börja jobba med sina hjärtefrågor: psykisk ohälsa bland unga och våld mot kvinnor.
OBS! Vi väntar på besked från Myndigheten för Yrkeshögskolan om kursstart till hösten 2025, det får vi besked om i januari 2025.
Från och med hösten 2025 sker det en del förändringar i vår utbildning. Myndigheten för Yrkeshögskolan har tagit beslutet att alla socialpedagog- och behandlingspedagogutbildningar ska ha samma innehåll och kursplaner, så kallat nationellt likvärdigt innehåll.
Genom vår utbildning till socialpedagog blir du rustad för att stötta och vägleda andra till ett bättre liv. Under två år får du en bred teoretisk och praktisk bas för olika former av socialt arbete. Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.
Utbildningen innefattar undervisning på plats samt LIA (Lärande i Arbete). Under utbildningen får du kunskap och erfarenhet kring socialpedagogik och behandlingsarbete såsom relationsskapande och bemötande, samt olika metoder som KBT (kognitiv beteendeterapi), MI (motiverande samtal) och återfallsprevention. Som färdig socialpedagog kan du bland annat arbeta inom socialtjänst, missbruksvård, på HVB-hem, som boendestödjare och på skolor som behandlingspedagog eller socialpedagog.
Exempel på kursinnehåll:
- Socialpedagogiskt arbete och metodarbete
- Utveckling, socialisation och livsvillkor - individ, grupp och samhälle
- Psykisk ohälsa
- Beroende och samsjuklighet
- Integrationspedagogiskt socialt arbete
- Socialpedagogiskt arbete med barn och unga
- Examensarbete
- LIA (Lärande i arbete)
Eslövs folkhögskolas socialpedagogutbildning har ett etablerat kontaktnät ute i arbetslivet som vi samverkar med och som är med att kvalitetssäkra utbildningen. I utbildningens ledningsgrupp finns representanter från bland annat Statens Institutionsstyrelse i Hässleholm, Fogdaröd omsorg vård och utbildning, Stabbarpsgården och Nämndemansgården.