Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.
Vill du pröva olika tekniker och material? Du kommer att arbeta i olika format och arbeta mycket på väggen eller vid staffliet för att utveckla ditt eget måleri. Genomgångar av arbetsuppgifterna gör att du tränar ditt bildseende och att ge och ta konstruktiv kritik. Under året produceras ett antal utställningar.
Du som kursdeltagare behöver inte vara fullärd, utan vi gräver där du står. Du behöver heller inte veta vad du vill med det skapande, det kan du hitta här. Det du behöver är en vilja att utvecklas, vara nyfiken samt tycka att det är stimulerande och härligt att vara kreativ.
Målet är att du ska utvecklas och fördjupa dina kunskaper och få insikter och färdigheter i ditt skapande. Du får också många möjligheter att utveckla ditt egna fria måleri och ställa ut dina verk både och utanför skolan.
På Fridhem finns ett stort internat och vi prioriterar deltagare som bor på internatet. För många är det ett första steg till större självständighet, att flytta hemifrån och ta större eget ansvar för sitt boende.
OM INRIKTNINGEN
På måleri inriktningen får du möjlighet att:
- Hitta din egen stil och uttryckssätt
- Prova olika tekniker
- Teckna kroki
- Arbeta med akryl, olja, akvarell, spray, olika pennor och kritor
- Reflektera över hur dina verk kan ställas ut och visas fram
- Lära dig vad som ingår i en grundläggande konstnärlig utbildning
Under höstterminen arbetar vi med – blandat med kroki. Vi gör också en utställning. Under vårterminen arbetar vi med – men du har också möjlighet att arbeta med din portfölj för att kunna söka vidare konstnärliga utbildningar.
På Allmän kurs med Måleri och formspråk arbetar du med måleri en och en halv dag i veckan och den andra tiden ägnar du åt ämnesstudier i de ämnen du saknar från gymnasiet eller ämnen du är intresserad av. Du som börjar studera i januari kan få behörighet för att börja studera på högskola tidigast hösten nätskommande år.
LÄRARE
Kontaktlärare Niklas Hernmo,
niklas.hernmo@fridhemsfolkhogskola.se
Kontaktlärare Tove Stenqvist,
tove.stenqvist@fridhemsfolkhogskola.se
Lärare Pia Palm, pia.palm@fridhemsfolkhogskola.se
Biträdande rektor Anders Vestergård, anders.vestergard@fridhemsfolkhogskola.se
Reception: info@fridhemsfolkhogskola.se