Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.
Vad har litteratur och skrivande betytt för dig i olika faser av livet? Är du nyfiken på hur skrivandet kan vara terapeutiskt? Hur kommer det sig att en dikt kan vara till tröst för en läsare,men lämna en annan helt oberörd? I sommarkursen ”Under texten” utforskar vi hur olika berättelser påverkar oss. Vi diskuterar vad som finns under ytan, mellan raderna, i skuggorna, i pauserna, i undertexten, och delar våra upplevelser. Kanske upptäcker vi något nytt hos oss själva, med hjälp av varandra.
”Under texten” är en upplevelsebaserad kurs som bygger på att alla är delaktiga i de övningar vi gör. Tillsammans skapar vi ett tillåtande och öppet klimat där vi visar respekt för varandra och våra olikheter. Vi använder oss av det biblioterapeutiska arbetssättet där vi läser, lyssnar, skriver, reflekterar och samtalar. Viktigt att komma ihåg är att vi inte ägnar oss åt terapi, men övningarna kan sätta igång processer. Det behöver du vara beredd på och medveten om.
Handledare är AC (Anna-Carin) Collin, författare, skrivpedagog och terapeut (psykosyntes). Hon är också utbildad handledare i biblioterapi och har lång erfarenhet av såväl kreativt som terapeutiskt skrivande. AC romandebuterade med ”Mamma kom aldrig hem” 2015 och har fått priser för sina noveller. Bilderboken ”Olle i Hagalund - pojken som bara ville måla” om konstnären Olle Olsson Hagalund är hennes senaste projekt där hon är både författare och illustratör. AC har hållit kurser på Fridhem varje sommar sedan 2010. Hundratals deltagare har fått en kickstart som skapat ringar på vattnet för lång tid framöver. De har även fått vänner för livet.