Zach hoppade av gymnasiet, i stället började han på Allmän kurs. Där fick han stöd att skriva texter som han hade haft svårt för tidigare. Två år senare har han börjat på samhällsvetenskapligt miljövetarprogram på Göteborgs universitet.
Vem passar kursen för?
Kursen passar dig som vill förbereda dig för arbete och studier inom vård och omsorg, studera svenska som andraspråk och utveckla ditt språk tillsammans med andra. Den passar även dig som har en vårdutbildning från ett annat land, men behöver förbättra din svenska för att kunna jobba inom vården här i Sverige.
Hur är kursen upplagd?
Kursen är en folkhögskolekurs vilket innebär att studierna bygger på samarbete i grupp och samtal i klassrummet, och inte bara på enskilda uppgifter. Du får studera svenska som andraspråk och biologi samtidigt som du får lära dig mer om hur det är att arbeta inom vård och omsorg. Du får lära dig hur den svenska vården är uppbyggd och fungerar. I kursen får du studera människokroppen och läsa om olika sjukdomars orsak, symtom och behandling. Du får öva på många praktiska moment, såsom bäddning, matning och förflyttningar och gå kurs i bland annat HLR (=hjärt och lungräddning) och basal hygien. Du får göra många studiebesök och lyssna på gästtalare som jobbar i olika yrken inom vård och omsorg. Du får också läsa matematik och samhällskunskap, vilket är en bra förberedelse inför dina fortsatta studier.
Vart leder kursen?
Kursen förbereder dig för yrkesutbildning inom vård och omsorg på gymnasienivå. Kursen är placerad på Stensjögatan i Malmö, i samma lokaler som skolans SFI–undervisning. Du kan få behörighet i svenska som andraspråk, matematik, biologi och samhällskunskap på grundläggande nivå.