Vi utgår ifrån konstnärliga uttryck som inte enbart lämnat avtryck i länderna de har skapats i, utan även berört och inspirerat människor i andra delar av världen, främst i modern tid men även historiskt sett. Vi kommer att beskåda, lyssna, läsa, känna och reflektera kring många olika konstverk, i alla dess olika former. Men i centrum placerar vi konstnärerna, musikerna och författarna genom att släppa fram deras röster om det de har skapat och just de frågor deras konst är tänkt att väcka hos oss. Dessa kommer att vara tätt sammankopplade till personliga skildringar av identitet och arv, historiens roll i samtiden, medborgerliga rättigheter, vikten av självbestämmande på vägen till självförverkligande både som individ och kollektiv, i landet man kommer ifrån och globalt.
De konstnärliga uttrycken kommer att gestaltas i form av måleri, serieteckning, skulptur, street art, textil konst, fotografi, film, musik, video, performance och installation. Och tillsammans med den skönlitterära läsningen, samtalen, ett antal praktiska uppgifter och workshops så kommer vi att få en bättre insyn och förståelse för många brännande frågor från olika håll i Afrika.
Studieresa vårterminen 2026
I kursen ingår en frivillig studieresa till antingen Marrakech under vecka 5 2026 och/eller till Johannesburg under vecka 12-13 i mars 2026. Mer information om resornas upplägg och innehåll kommer att delas framöver.
Lärplattform och upplägg
Kursen är två terminer och består av cirka 20 delmoment samt olika typer av uppgifter. Varje delmoment utgår ifrån ett tematiskt studiematerial som sammanställs av kursens lärare och gästlärare med specialkunskap om för kursen relevanta länder och ämnesområden.
Studiematerialet utgörs av Power-Point presentationer som innehåller både skriftliga och muntliga lektionsgenomgångar, videoföreläsningar, textutdrag, artiklar och bilder. Uppgifterna går främst ut på att man ska ta in, bearbeta och reflektera, både självständigt och tillsammans med andra. Förutom att vi alltid placerar samtalet för gruppens gemensamma lärande i centrum så kommer vi även dela våra lärdomar med varandra skriftligt och i form av en rad praktiska och kreativa inslag. Du får med andra ord skapa egna konstverk utifrån inspirationen från konstnärernas verk, musiken och historierna vi får ta del av.
Rutinen är att vi kopplar upp oss tillsammans några timmar varje vecka, kommunicerar med varandra skriftligt via Google Classroom när vi inte ses, träffas i samband med ett antal helgträffar (både på plats och digitalt) och studiebesök
Träffar
Vi kommer att ha sammanlagt nio helgträffar, preliminärt under följande helger:
2025 vecka: 35, 40, 45, 50
2026 vecka: 3, 9, 14, 19 och 23.
Du får i samband med dessa utbyta tankar och idéer med ämneskunniga föreläsare online och på plats. I mån av plats finns det möjlighet att bo på skolans internat under träffarna, annars på närliggande vandrarhem. Datum kan ändras under kursens gång.