Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.
Fria förberedande konstlinjen är för dig som drömmer om att bli fri yrkesverksam konstnär. Här är det konstnärliga uttrycket i fokus, både genom praktiskt arbete och samtal, och vi hjälper dig att utvecklas. Du lär dig grunderna måleri, skulptur, video och teckning, vilket ger dig en god kunskap för att hitta ditt konstnärliga språk.
Vill du ha möjlighet att fortsätta dina konststudier på en Konsthögskola – då är Fria förberedande konstlinjen rätt utbildning för dig. FFK:s kursdeltagare ligger, efter genomgången utbildning, högt i statistiken över antagna vid landets fem konsthögskolor, liksom på flertalet övriga nordiska konsthögskolor.
Utöver att du kommer att lära dig praktiska och hantverksmässiga grunder inom måleri, teckning och skulptur så kommer du att prova på och experimentera med ett stort urval av andra konstnärliga tekniker, som kommer att hjälpa dig i din kreativa utveckling. Men kanske allra viktigast; du kommer att lära dig metoder för att kunna arbeta självständigt med konstnärliga processer oavsett vilka material eller ämne du tar dig an.
Den praktiska undervisningen kompletteras alltid med bildvisning, konstteori och konsthistoria. Vi sätter samtidskonstens uttryck i ett sammanhang och ger dig en ökad medvetenhet kring ditt eget och andras konstnärliga arbete.
Vi arbetar både med korta intensiva uppgifter och längre projektrelaterade övningar. Detta ställer stora krav på dig då det självständiga arbetet är en betydande del av utbildningen. När du har gått ut ditt första år så kan du söka till påbyggnadsåret som är för dig som vill utveckla ditt konstnärliga arbete ytterligare för att kunna söka vidare till en konstnärlig högskola eller arbeta vidare inom det konstnärliga yrket.
Utbildningsinnehåll
- Måleri, bas
- Skulptur, bas
- Teckning och kroki
- Video–, ljud- och film-projektarbete
- Konsthistoria och konstteori, bildanalys
- Rumsliga och platsspecifika projekt
- Skriftliga uppgifter- och övningar
- Påbyggnadsuppgifter inom måleri, skulptur och installation
- Metod- och processarbete
Workshops
- Modellmåleri
- Screentryck
- Skulpturala tekniker, bland annat avgjutning
- Träverkstadsarbete
- Video som visuellt uttryck
- Bildkomposition och hänga utställning
- Rum, kropp och skala: arbete med skalmodeller
- Textbaserad konst
- Undersökande måleri
- Fotodokumentation av verk
Gemensamt på alla Konst och Design-utbildningar
- Konsthistoria
- Designhistoria
- Konsthistoria
- Skulpturala tekniker
- Artist books
- Eget projektarbete
- Elevutställningar
- Teckning & Kroki
- Screentryck
- Gästlärare
- Studieresa till Berlin