Undersköterska / Vårdbiträde

Ansökan öppnar 1 februari
Skola:
Östra Grevie folkhögskola
Plats:
Vellinge - Skåne län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
30 april 2025

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Grundskolebehörighet till studier på gymnasial nivå. Följs sedan av ett intervjuförfarande.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 14 aug 2025 - 2 jun 2027

Kostnader: Terminskostnad: 700 kr/termin Materialkostnad: 100 kr/termin

Kontakt: Malin Hollén

Telefon: 0765-010341

E-post:
malin.hollen@ostragreviefolkhogskola.com

Vill du arbeta med och för människor i ett av de mest efterfrågade yrkena inom vårdsektorn? Då är Östra Grevies undersköterskeutbildning en bra start för dig! 

Som utbildad undersköterska kommer du att ha en bred och efterfrågad kompetens inom ett flertal olika yrkesområden inom vården. Utbildningen är två år lång och bygger på och motsvarar den utbildning som erbjuds på gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram och följer samma uppbyggnad som Skolverkets yrkespaket.

Efter fullgjord utbildning har du möjlighet att arbeta på sjukhus, på vårdcentral, inom hemtjänsten, med personer med funktionsvariationer, på äldreboende samt inom psykiatrin. Dina arbetsuppgifter kommer att vara varierande och kan exempelvis innebära allt från att lägga om sår, hjälp med personlig hygien, ledsagning och att ge mat och medicin till administration och stöd och hjälp med hushållsuppgifter.

Utbildningen kommer att leda till en utvecklad förståelse för alla människors olika förutsättningar och behov och hur du bemöter människor på ett lyhört, etiskt och yrkesmässigt bra sätt.

Samtliga av utbildningens ämnen kommer att integreras i undervisningen, vilken kommer att präglas av folkhögskolans metodik och arbetssätt. Delar av utbildningen kommer att genomföras som arbetsplatsförlagt lärande på arbetsplatser inom vård- och omsorgsbranschen.

Utbildningens innehåll

  • Anatomi och fysiologi
  • Funktionsförmåga och funktionsnedsättning
  • Gerontologi och geriatrik
  • Hälso- och sjukvård
  • Omvårdnad
  • Psykiatri
  • Psykologi
  • Social omsorg
  • Vård- och omsorg specialisering
  • Svenska
  • Samhällskunskap

I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande och delar av utbildningens innehåll genomförs under dessa perioder. Praktiska moment i utbildningen, som till exempel lyft – och provtagningsteknik, genomförs i särskilt utformade metodrum. Skolan arbetar med en ämnesintegrerad metod som innebär en varierad utbildning där teoretiska och praktiska moment ingår.

Läs mer på vår hemsida

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter genomförd godkänd utbildning ska deltagaren ha kunskap och kompetens för att arbeta inom vård- och omsorgsområdet.

Dina kunskaper finns inom områden som exempelvis hälsa och ohälsa, funktionsvariationer, det biologiska åldrandet, av livsstilens betydelse för hälsan, bemötande av människor samt skriftlig och muntlig kommunikation utifrån människors olika behov och förutsättningar, arbetsmiljöns betydelse för fysisk, psykisk och social hälsa samt förmåga att arbeta ergonomiskt och säkert.

Östra Grevie folkhögskola

Östra Grevie folkhögskola i Vellinge kommun är en av Sveriges största folkhögskolor. Här studerar du i en unik miljö, på en skola som ända sedan starten år 1914 haft fokus på framtiden. Din framtid. 

Besök skolans hemsida

Läs mer om skolan

Postadress:
Östra Grevie folkhögskola
Gamla landsvägen 39, Östra Grevie
235 99 Vellinge

Telefon: 040-55 62 00
E-post: info@ostragreviefolkhogskola.com
Webbadress: http://www.ostragreviefolkhogskola.com/