FolkmusikERlinjen

Ansökan stängd
Skola:
Skurups folkhögskola
Plats:
Skurup - Skåne län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3-årig gymnasiekompetens, samt spelprov på testdagen

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2024 - 5 jun 2025

Kostnader: Det utgår en kostnad för att studera på musiklinjerna, detta för att täcka utrustning i musikhuset, resor, studiematerial m.m, för mer information om denna besök skolans hemsida.

Kontakt: Andreas Ralsgård

Telefon: 0411-55 89 38

E-post:
andreas.ralsgard@skurupsfolkhogskola.se

Yrkesinriktad utbildning för folkmusiker som vid sidan av ensemblespel utbildar dig i marknadsföring, ekonomi, media och musikerpraktik.

FolkmusikERlinjen  har samma grundinnehåll som Folkmusiklinjen fast med mer yrkesinriktad profil. Förutom nedanstående utbildningsmoment ingår också ämnen som marknadsföring, frilanskunskap, företagande och ekonomi. Det här är en utbildningsvariant för dig som redan har gymnasiekompetens och som vill fördjupa dina kunskaper om musikeryrket.

Skurups folkhögskolas musiklinjer står i frontlinjen i att utbilda Skandinaviens bästa musiktalanger. Till oss kommer musikintresserade från hela Skandinavienn för att få ta del av en erkänd och praktisk studieform med tyngdpunkt på olika typer av ensemblespel med aktiva musiker som handledare. 

Vårt musikhus erbjuder toppmoderna lokaler konstruerade av landets ledande akustiker. Huset är tillgängligt dygnet runt och har 32-kanals studio med den senaste digitala tekniken.

FolkmusikERlinjen tar avstamp i nordisk folkmusik, men världsmusik och musik från andra kulturer ges också utrymme. Vi tror på att utvecklas som musiker och som individ i samspel med andra och därför lägger vi mycket tid och stort fokus på ensemblespel i olika konstellationer. Detta ger en bred kunskap om vad det innebär att skapa musik med andra, men är också väldigt utvecklande för den enskilde musikern och individen. Undervisningen handleds av aktiva musiker, pedagoger och gästmusiker.

 

Utbildningsmoment

  • Ensemble
  • Individuell undervisning på huvudinstrument
  • Folkmusikteori
  • Gehör
  • Lyssning med folkmusikkunskap, historia och genrekännedom
  • Dans
  • Uppspelsveckor där varje deltagare gör sin egen konsert
  • Projektveckor
  • Gästlärarveckor
  • Samarbeten med andra linjer, med andra folkhögskolor, musikhögskolor och musikskolor
  • Studieresor: Norrköpings folkmusikfestival, ROD, FOD, Malmö Folkfest, Skåneresa i folkmusikens fotspår med flera
  • Turné

FolkmusikERlinjen är en variant av Folkmusiklinjen och har en yrkesinriktad profil. Förutom ovanstående utbildningsmoment ingår också ämnen som marknadsföring, företagande och ekonomi. En utbildningsvariant för dig som redan har folkhögskolekompetens eller liknande och som vill fördjupa dina kunskaper om musikeryrket.

På skolan kommer du att kunna jamma, öva, lära dig att spela in i någon av skolans studios och du samarbetar också ibland med skolans andra linjer (jazz-, rock-, skrivar-, film- och journalistlinjen).

 

Våra lärare

  • Anna-Karin Andersson - linjeledare, fiol, ensemble, gehör
  • Brita Björs - linjeledare, sång, ensemble, folkforum
  • Andreas Ralsgård - blås, teori
  • Malte Zeberg - ensemble, lyssning, musikER
  • Anna Björk - dans
  • Hampus Grönberg - sträng-/knäppinstrument
  • Simon Albertsen - slagverk 
Gästlärare

Förutom våra ordinarie lärare bjuder vi också in gästlärare. 

Här är exempel på några gäster som våra deltagare har mött genom åren:

Jens Ulvsand, Mia Marine, Esbjörn Hazelius, Johan Hedin, Lena Jonsson, Ale Möller, Karin Wallin, Mats Edén, Ida Meidell, Anders Larsson, Tina Quartey, Sven Midgren, Andreya Ek Frisk, Emilia Amper, Kristine Heebøll, Ali Sabah, Mats Berglund, Björn Ståbi, Hanna Wiskari, Shantala Subramanyam, Peter Uhrbrand, Magnus Gustafsson…

Här är några band och grupper som har besökt vår utbildning:

Groupa, Lena Jonsson Trio, Hoven Droven, Calum Stewart Trio, Nordic, Trio Mio, Ralsgård & Tullberg kvartett, Mads Hansens Kapell, Spöket i köket mfl.  

Musikaliska krav är att du:

  • har spelat folkmusik innan i någon form (Kulturskolan, musikgymnasium, garaget).
  • kan hantera ditt instrument tekniskt så att du kan lära dig nya låtar på gehör.
  • (för kompinstrument) kan kompa efter grundläggande ackordanalys.
  • är jättesugen på att spela ihop med andra.

Inträdesprov vid testdag

Kallelse till testdag skickas senast 2 veckor innan testdagen.
Vänligen notera att det tyvärr inte går att byta testdag. Testdagar för Folklinjen blir troligtsvis;  22 och 23 april 2024, observera att detta kan ändras

Det är viktigt både för dig som söker och för oss att du kommer hit och ser skolan och musikhuset. Då kommer du att träffa både lärare och kursdeltagare, du får spela söklåtar med en kompgrupp bestånde av nuvarande deltagare på folklinjen. Och det är faktiskt alltid kul när det är sökhelg - jam, häng, info, snack och spelprov. På kvällarna är det konserter och ännu mer jam, och vädret är alltid toppen! ;)

Primärt är det dina färdigheter i spelprovet som ligger till grund för antagningsbeslutet (rytmik, melodik, harmonik, improvisatorisk förmåga, personligt uttryck m.m.).


OBS! Om du också söker till några av våra andra musiklinjer så notera att datum för testdagar skiljer sig åt. Det går alltså inte att genomföra test till flera linjer vid samma tillfälle. Det går heller inte att byta testdag. Meddela oss istället i förväg om du söker till flera musiklinjer, så försöker vi boka dig till två konsekutiva dagar.

Välkommen att söka till oss!

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.skurupsfolkhogskola.se/Utbildningar/Musiklinjerna/Folkmusiklinjerna

Jag blev omfamnad och pushad att bli mitt bästa jag

För Julia blev musikalutbildningen på Vimmerby folkhögskola en väg tillbaka efter en längre tids sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa.

Läs hela artikeln

Skurups folkhögskola

Engagemang, kreativitet och gemenskap genomsyrar skolans utbildningar. Skolan vill med dessa värdeord stärka delaktighet och demokrati, genom att med ett livsvitt lärande inkludera deltagare i samhället samt med bredd och djup ge yrkeskunskap inom journalistik, film, skönlitterärt skrivande och musik. Skolan drivs av en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Skurups folkhögskola
Kyrkogatan 68
274 33 Skurup

Telefon: 0411-558900
E-post: expedition@skurupsfolkhogskola.se
Webbadress: https://www.skurupsfolkhogskola.se/