Skurups folkhögskolas kocklinje riktar sig till dig som har stort intresse av hållbar matlagning. Hos oss lär du dig att skapa vällagade måltider som är lagade från grunden på de bästa råvarorna. Vi arbetar utifrån en integrerad, trivsam och god måltidsupplevelse. Utbildningen ger dig grunderna till kockyrket som ger dig möjligheten att söka jobb i restaurangkök, storkök och hotellkoncerner.
Kockyrket är ett kreativt yrke där du arbetar både praktiskt och teoretisk. Under utbildningen lär du dig göra medvetna val som kan påverka både hälsa, ekonomi, miljö och samhället i stort.
Under utbildningen gör ni APL (arbetsplatsförlagt lärande) vilket är en viktig del. Där har ni möjlighet att knyta kontakter med branschen, lära er mer om hantverket och få inblick i hur verksamheten fungerar. Efterfrågan på utbildade kockar är hög, efter avslutad utbildning har ni stor möjlighet till arbete. Vi har ett nära samarbete med branschen både när det gäller privat och kommunal verksamhet.
Undervisningen genomförs i linje med folkhögskolans metoder och folkbildningens idéer om kunskapsutveckling som genomsyrar utbildningen.
På Skurups folkhögskola arbetar vi aktivt för ett mer jämställt och jämlikt samhälle. Vi uppmuntrar alla oavsett kön, funktion, etnisk tillhörighet, sexuell läggning, religion och ålder att ansöka till oss!
Utbildningsmoment
- Hygienkunskap
- Livsmedelslagstiftning
- Mikroorganismers påverkan på livsmedel
- Säker livsmedelshantering
- Personlig hygien
- Egenkontroll - Livsmedels-näringskunskap
- Livsmedelskunskap
- Näringslära
- Hållbarhet - miljö, hälsa, ekonomi
- Etik och miljö kopplat till livsmedel och råvaror - Måltids- och branschkunskap
- Grundläggande kunskap om de offentliga kökens verksamheter och villkor samt lagar som styr
- Alkoholhantering – Lagar och regler
- Mat och dryck i kombination
- Arbetsmiljö – Ergonomi, säkerhet, fysisk och psykiska riskfaktorer - Matlagning 1
- Kunskap i att organisera och planera olika matlagningsmoment i köket
- Tillaga kreativa, hållbara och smakrika maträtter med modernt och traditionellt som ledord
- Hållbar ekonomi vid val av inköp av livsmedel, samt tillagning och förvaring av råvaror
- Vikten av samarbete och kommunikation i arbetet - Matlagning 2
- Fördjupning i matlagning 1
- Menyplanering och receptförståelse - Matlagning 3
- Fördjupning i matlagning 1 och 2
- Storköksekonomi – Kalkylering och ekonomisk hållbarhet
- Reflektion och utvärdering av processen och slutresultatet av arbetet - Matlagning 4
- Fördjupning i matlagning 1,2,3 - APL – Arbetsplatsförlagt lärande