Rockmusiklinjen

Ansökan stängd
Skola:
Skurups folkhögskola
Plats:
Skurup - Skåne län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Inträdesprov vid testdag.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 5 jun 2025

Kostnader: För material m.m. utgår en kostnad. För mer information om denna besök skolans hemsida.

Kontakt: Johan Hallström

Telefon: 0411-55 89 34

E-post:
johan.hallstrom@skurupsfolkhogskola.se

Rockmusikstudier med gruppspel, bas, trummor, gitarr/keyboard och sång, i fokus.

Rockmusiklinjen

Skurups folkhögskolas musiklinjer står i frontlinjen i att utbilda Skandinaviens bästa musiktalanger. I vårt musikhus erbjuder vi toppmoderna lokaler konstruerade av landets ledande akustiker. Huset är tillgängligt dygnet runt och har 32-kanals studio med den senaste digitala tekniken.

Hösten 2010 startade vi Rockmusiklinjen med fokus på ensemblespel i olika konstellationer som ger en bred kunskap om vad det innebär att spela rockmusik individuellt men framförallt tillsammans med andra. Undervisningen handleds av aktiva musiker och gästmusiker.

Stommen utgörs av arbetet med grundelementen i rock- och poptradition, både äldre och nyare. Vi utgår från bas, trummor, gitarr-keyboard och sång och spelar i grupp 4 gånger/vecka under ledning av erfarna lärare.

Vi har sedan 2023 utökat med 4 Jokerplatser för sökande som är multiinstrumentalister. Då vänder vi oss till er som har huvudinstrument som, tex blås, EDI, elfiol m.m. men kanske även spelar något av de traditionella rockensembleinstrumenten. Jokerns roll i ensemblen är tänkt att vara, som namnet antyder, väldigt varierad.

Det fasta schemat under läsårets flesta veckor avlöses av konserter och turnéer, inspelningsprojekt och studier med gästlärare. Du har också tillgång till inspelningsstudio där du kommer att arbeta både handlett och på egen hand.

Du samarbetar också ibland med skolans andra linjer (jazz-, folk-, film-, skrivar- och journalistlinjen) och närheten till Malmö och Köpenhamn med hela dess rock- och poputbud ger många gästlärar- och konserttillfällen.

Utbildningsmoment

- Ensemblespel
- Individuell undervisning på huvudinstrument
- Musikteori
- Gehör
- Traditionsstudier
- Inspelningsteknik
- Spelveckor
- Upp-spelsveckor
- Projektstudier
- Studioinspelning
- Låtskrivning
- Repertoarkännedom
- Undervisning av gästlärare

Musikaliska krav är att du har:

- spelat rock/popmusik innan i någon form (kulturskolan, musikgymnasium, garaget).
- hantera ditt instrument tekniskt så att du kan lära dig nya låtar på gehör.
- för kompinstrument, kan kompa efter grundläggande ackordanalys.
- är jättesugen på att spela ihop med folk. 

Inträdesprov vid testdag  

Kallelse till testdag skickas senast 2 veckor innan testdagen. Vänligen notera att det tyvärr inte går att byta testdag. Meddela oss istället i förväg om du söker till flera musiklinjer, så försöker vi boka dig till två konsekutiva dagar. Testdagar för Rocklinjen blir troligtsvis;  17, 18 & 19 april 2024, observera att detta kan ändras

Testdagen innehåller:

- Spelprov – du spelar upp två låtar på ditt huvudinstrument tillsammans med komp inför en jury av lärare och elever. De valbara låtarna kommer alla ur rockstandardrepertoaren och skickas till dig på noter innan testdagen. Skulle du mot förmodan inte känna till låtarna är det din uppgift att ta reda på mer om dem. Under spelprovet utförs också ett kort avista och gehörsprov.

På testdagen är det primärt dina färdigheter i spelprovet som ligger till grund för antagningsbeslutet (rytmik, melodik, harmonik, improvisatorisk förmåga, personligt uttryck m.m.).

OBS! Om du också söker till Jazzlinjen så observera att deras testdagar infaller vid andra dagar och alltså inte går att utföra samtidigt.

Våra lärare

Johan Hallström – linjeledare, ensemble, trummor, workshop, projekt
Sara Olrog - linjeledare, ensemble, sång, musikerämnet, projekt
Andreas Jacobson - gitarr, teori
Tove Darelid - ensemble, gehör, studio, piano
Anders Lorentzi – bas, ensemble

Gästlärare

Förutom våra ordinarie lärare som alla är aktiva musiker, bjuder vi också in etablerade musiker som gästlärare.
Exempel på några som varit på Skurup:
Linnea Henriksson - Jonathan Johansson - Tingsek - Helena Josefsson - Little Mike Watson - Dan Hylander - Anders Vrethov - Cecilia Nordlund - Larry Carlton - Frank Ådahl - Hunter Perrin - Eric Gadd - Pauline Kamesewu – Raz Kennedy – Elin Ruth – Corey Henry - Gretchen Parlato - Cosima Olu - Mats Sandahl

Varmt välkommen att söka till oss!

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.skurupsfolkhogskola.se/Utbildningar/Musiklinjerna/Rockmusiklinjerna

Vi lärde oss att ta musikeryrket på största allvar

Det blev intensiva och utmanande år på folkhögskola för Isabel Neib. I dag är hon artist, producent och labelboss. Hon beskriver sin musik som kontrastrik och elektronisk ”happy/sad pop”. Foto: Loella Billner

Läs hela artikeln

Skurups folkhögskola

Engagemang, kreativitet och gemenskap genomsyrar skolans utbildningar. Skolan vill med dessa värdeord stärka delaktighet och demokrati, genom att med ett livsvitt lärande inkludera deltagare i samhället samt med bredd och djup ge yrkeskunskap inom journalistik, film, skönlitterärt skrivande och musik. Skolan drivs av en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Skurups folkhögskola
Kyrkogatan 68
274 33 Skurup

Telefon: 0411-558900
E-post: expedition@skurupsfolkhogskola.se
Webbadress: https://www.skurupsfolkhogskola.se/