Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.
I kursen medeltida ikonmåleritekniker lär du dig praktiskt och teoretiskt hur ett medeltida måleri på pannå byggs upp och du får med dig din ikonmålning hem. De moment som ingår är preparering av träpannå med limkredering, poliment- och oljeförgyllning, punsning och äggtemperamåleri ibland annat streckteknik.
Första dagen ges en introduktion till det medeltida måleriet och dess tekniker. Därefter börjar vi preparera våra pannåer med lim och kritgrund som tillverkas på plats. Vi kommer att slipa och putsa kritgrunden efter torkning och anlägga flera lager.
Andra dagen fortsätter vi med prepareringen av grunden samt förbereda ett motiv och en bolusgrund till förfyllningen.
Tredje dagen förgyller vi och punsar samt gör olika imprimiturer för de olika färgområdena i motivet. Vi tillverkar äggtempera och börjar förbereda för själva måleriet.
Fjärde dagen lär vi oss att måla med tempera i olika tekniker såsom streckteknik och lavering. Vi lär oss även att oljeförgylla.
Femte dagen slutför vi ikonerna.
Detta är en kurs för dig som önskar lära dig måla med äldre måleritekniker och har lust för att lära ett hantverk i grunden. I kursen lär du dig olika tekniker som kan nyttjas i olika sammanhang. Inga förkunskaper krävs.
Kursledare Ingalill Nyström är docent i kulturvård och disputerad målerikonservator, konstteknolog och konstnär. Ingalill kombinerar historisk källforskning med materialkarakterisering med hjälp av spektroskopiska metoder och autentiska processuella rekonstruktion i sin tidigare forskning. Hon har bland annat studerat Leonardo Da Vincis sfumato-teknik. I sitt konstnärskap målar Ingalill ljus-dunkelmåleri i renässansstil med skiktteknik och medeltida måleritekniker.
Läs mer om Ingalill här:
https://ulriksdals.se/ingalill/
https://ulriksdals.se/workshops/
Material:
Kursdeltagare ska ta med sig enstaka enklare målarverktyg. Förbrukningsmaterial kan köpas till en kostnad om 300 kr.
Önskas extra material tillkommer det. Betalas på plats till kursledaren.
Lista på målarverktyg som ska tas med kommer tillsammans med välkomstbrev efter anmälan.