Carl-Johan Råberg från Lindesberg blir rörd till tårar när han minns sin tid på Kävesta folkhögskola 1967–1969. Över 50 år och ett långt yrkesliv senare är han tillbaka på en folkhögskola för att läsa en sommarkurs i träslöjd.
På Seniorakademin 55+ läser vi en rad allmänna ämnen som historia, samhällskunskap, konst, livsåskådning och svenska. Dessutom finns vissa år musik, naturvetenskap och engelska. Linjens innehåll förändras och varieras i samråd med deltagarna och är beroende på de lärare som jobbar på linjen just det året. Här finns inga betygs- eller examenskrav, men om man så önskar kan man få ett intyg efter avslutad kurs.
Lektionerna anknyter ofta till ett årstema som gruppen och lärarna i arbetslaget arbetar fram tillsammans. Exempel på sådana teman kan vara: Sverige och svensk konsthistoria, Vad är klassiskt? eller en epok som 1800-talet. Det förekommer både föreläsningar, samtal och övningar. Det kan vara konstföreläsningar som illustreras med bildspel och musikexempel.
Under kursen gör vi också studiebesök och dagsutflykter av olika slag, inte minst besök på museer. Det kan också bli en eller annan fågelexkursion. Ofta bryter vi av all undervisning under några veckor på vårterminen för att jobba med temat gränsöverskridande och folkhögskolemässigt. De innebär att kursdeltagarna får möjlighet att fördjupa sig, och arbeta självständigt – kanske inför en planerad skolresa.
Mål
Mål för kursen är det livslånga lärandet, generationsmöten och inte minst en trevlig, social samvaro. En viktig utgångspunkt är alla människors lika värde, och att alla har olika livserfarenheter som berikar samvaron och kursinnehållet.