Utbilda dig till lärarassistent på Glokala Folkhögskolan, med inriktning på Nonviolent Communication och normmedvetenhet.
Glokala Folkhögskolan bedriver en 1-årig yrkesutbildning till lärarassistent, med tematisk inriktning på Nonviolent Communication och normmedvetenhet. Sista ansökningsdag är 15 maj 2025!
”Vill du jobba med barn och unga i skolan, men inte plugga en längre lärarutbildning? Då är det här utbildningen för dig”, säger Jenny Andersson, rektor på Glokala folkhögskolan.
Efter ett år på Glokala Folkhögskolans lärarassistentutbildning har du verktyg för att avlasta lärare och skapa en tryggare skolmiljö med fokus på Nonviolent Communication (NVC) och normmedvetenhet. Utbildningen ger redskap för att jobba elevsocial och relationellt; praktiska redskap för att stötta elever i klassrummet, medla i konflikter, hålla i rastaktiviteter och vara en del av personalgruppen på fritidshemmet. Du lär dig också att arbeta med inkludering och att möta elever med olika behov. Ditt arbete som lärarassistent bidrar till en tryggare skolmiljö, ökat lärande och högre närvaro för eleverna.
Kursen är en yrkesutbildning och deltagarnas tidigare erfarenheter och kunskaper ses som en viktig resurs. Vi lär av varandra och tillsammans. Kursen kombinerar föreläsningar, workshops, grupparbeten och mediebaserade studier. Praktiken, som sker i två perioder under höst och vår, ger dig möjlighet att tillämpa dina kunskaper i verkliga skolmiljöer.
Kursen bedrivs på heltid i Malmö, Sofielund. Praktiken kan dock ske i eller på orter runt Malmö och kan kräva pendling under praktikperioderna. Deltagarna står själva för ev. kostnader för pendling.
Glokala är en del av det nationella nätverket FLiS (Folkhögskola med Lärarassistentutbildning i Samverkan) och följer FLiS gemensamma utbildningsplan.
Kursinnehåll
Introduktion
Nonviolent Communication (NVC) som metod & förhållningssätt i skolan
Skolans organisation och uppdrag
Värdegrund: demokrati, normmedvetenhet och makt
Lärarassistentens roll och uppgifter
Lärande & didaktik
Inkluderande pedagogik: särskilda behov och språkinkludering
Socialt samspel, relationskompetens och ledarskap
Praktik (2 perioder á 4 veckor)
”Hur vi kommunicerar påverkar vilken kontakt vi får med unga människor. Därför har vi valt att ha med NVC som en del av kursen. Vi vill också att kursen ska ge konkreta verktyg för att jobba med barn och unga med olika bakgrunder och behov. Som vuxna i skolan är vi viktiga förebilder, då måste vi förstå och förvalta den makt vi har”, säger Anna Angantyr, lärare på utbildningen.
Vad är Non-violent Communication?
Genom Nonviolent Communication (NVC) VC lär du dig att stärka relationer och lösa konflikter genom att förstå mänskliga behov. Med NVC kommer du lättare kunna hjälpa barn och unga att prata med varandra i konfliktsituationer för att hitta gemensamma lösningar.
Vad betyder normmedvetenhet och normkritik?
“Normkritik är metoder och teorier som används för att arbeta mot diskriminering och exkludering” — Nationalencyklopedin, 2020
Genom normmedvetet arbete får du insikt i hur normer påverkar och hur du kan skapa en inkluderande skolmiljö där alla elever känner sig välkomna, oavsett bakgrund.
CSN
Kursen är en eftergymnasial utbildning som bedrivs på heltid (100 %) och är studiemedelsberättigad. Räkna inte med att du ska kunna arbeta parallellt med kursen.
Antagningsvillkor
För att den sökande ska vara behörig till utbildningen krävs:
– Treårig gymnasieexamen eller motsvarande med behörighet för yrkeshögskolestudier samt Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, eller motsvarande kunskaper. – En komplett ansökan med bifogat betyg/intyg samt ett personligt brev där den sökande motiverar sitt intresse för utbildningen och yrkesrollen.
Vid urval till kursen använder sig skolan av dessa kriterier:
– Ambition och stort intresse för den kommande yrkesrollen. – Arbetslivserfarenhet från skola och pedagogiskt arbete är meriterande. –Bedöms vara motiverad att studera på kursen. – Vana att prata, skriva och läsa svenska för att kunna tillgodogöra sig kursen.”
Du ska också skriva ett personligt brev där du motiverar varför du vill gå kursen och jobba som lärarassistent.
Besvara följande frågor i ditt personliga brev
Beskriv dig själv och vad du gjort tidigare.
Berätta om dina personliga styrkor och utmaningar.
Varför du vill läsa till lärarassistent?
Vad är det som motiverar dig att jobba med barn och unga i skolan?
Vad kan du bidra med i den rollen?
Annat du vill få sagt.
Vi välkomnar sökande med olika bakgrunder och erfarenheter. Under rekryteringsprocessen läggs stor vikt vid motivation att arbeta i skolan och därför är ditt personliga brev mycket viktigt.
Ansök senast 15 maj. Sök så snart som möjligt!
Den 28 och 29 april samt den 21 maj genomför vi ett flertal intervjuer, så var beredd på de datumen. Intervjuerna hålls på plats på Glokala folkhögskolan i Malmö.
Besked om antagning kommer efter 21 maj.
Har du tekniska problem med ansökan, kan du skriva till info@glokala.se.
Det blir en härlig dynamik i klassen när vi kommer med olika perspektiv och erfarenheter
Ronnie har jobbat med möbler i över 20 år. Efter en sväng i campingbranschen landade tanken: han ville jobba med människor och göra något som är meningsfullt för någon annan. Nu är han tillbaka på en Katrinebergs folkhögskola och läser till lärar- och elevassistent.
Mitt i Malmö ligger Glokala Folkhögskolan, en skola full av värme och gemenskap. Här får du allt du behöver för att kunna ta nästa steg i livet. Glokala Folkhögskolans blandade kursutbud kännetecknas av folkbildning, kreativitet och samhällsengagemang. Vi tänker globalt och agerar lokalt. Välkommen till Glokala!