Seniorkurs - Odling, skörd och gemenskap

Ansökan stängd
Skola:
Holma folkhögskola
Plats:
Höör - Skåne län
Längd:
1-2 terminer
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 31 jul 2024 - 8 nov 2024

Kostnader: Kursen är gratis och du behöver inte köpa någon studielitteratur eller betala för studiebesök. Vid studiebesök kan dock kostnad för resor tillkomma.

Kontakt: Karin Ervelin

E-post:
karin.ervelin@holmafolkhogskola.se

För dig som är 55+ och vill odla, ta vara på skörden och lära dig mer om omställning tillsammans med andra. Välkommen med din ansökan till reservplats till höstens kurs.

I kursen kommer du få lära dig om odling men också hur du kan ta vara på skörden. Samtal kring aktivitet och hälsa kommer att vara ett inslag i kursen, likaså hur odling och omställning till ett mer hållbart liv på olika sätt kan berika just ditt liv. Kursen kommer till stor del att bedrivas utomhus och innehålla fysisk aktivitet. 

 

Den här kursen är för dig som är 55+ och,

 

  • Vill odla och lära dig mer om omställning till en mer hållbar livsstil 
  • Vill lära dig tillsammans med andra och testa på nya saker
  • Vill lära dig att ta vara på skörd och utveckla din matlagning
  • Vill hitta andra med samma intresse för odling och omställning
  • Vill ha en aktiv livsstil och hälsosamma vanor och aktiviteter

 

Kursen kommer gå igenom grunderna i grönsaksodling och du kommer att vara med och sköta om odlingarna på Holma samtidigt som du får ta del av skörden. Kursen fokuserar på en omställning till ett mer hållbart liv och går bland annat igenom begreppen omställning, Permakultur och beredskap.  

 

Att studera på folkhögskola är till stor del att deltagarna delar med sig till varandra av sina erfarenheter från livet. Dina erfarenheter är viktiga för hela gruppen och alla har möjlighet att påverka kursens innehåll. En viktig del av kursen är gemenskapen i gruppen och att få tillgång till ett nätverk med människor som är intresserade av odling och omställning. Kursen passar därför både dig som är nybörjare på odling och dig som odlat länge. 

 

Kursen har också möjlighet att åka på studiebesök efter gruppens intresse och önskemål. 

 

Kurstider: 31/7-8/11 2024

Onsdag 9-12 torsdag 10-14.30, fredag 10-14.30

Studietakt: 50 %

 

Många av onsdagarna kommer att vara gemensamma med resten av skolan där alla får välja ett tillval de vill gå. Detta är ett bra tillfälle att få prova på andra ämnen på skolan och att möta personer från andra kurser.

 

Kursmål:

 

  • Efter kursen kommer du att ha fått en introduktion till grönsaksodling och odling av perenner.
  • Du kommer att ha flera olika verktyg för att kunna ställa om till ett mer hållbart liv.  
  • Du vet vad du kan laga eller förädla av de vanligaste grönsakerna, bären och frukterna som är i säsong
  • Du som har tidigare odlingserfarenhet har fått nya perspektiv och en fördjupning
  • Du har funderat på hur du kan implementera kunskaperna från kursen i ditt liv och hur det kan påverka din omställning, vardagsliv, hälsa, beredskap och ekonomi. 

 

Kostnader: Kursen är gratis och du behöver inte köpa någon studielitteratur eller betala för studiebesök. Vid studiebesök kan dock kostnader för resor tillkomma. 

 

Ansökan: Du ansöker genom skolans administrativa system Schoolsoft. Första gång du ansöker behöver du starta ett konto varefter du kommer till ett formulär som du fyller i. Bland informationen längst upp på denna sida finns en länk till ansökningssidan. Holma folkhögskola förbehåller sig rätten att ställa in kursen vid lågt deltagarantal eller annan oväntad betydande händelse.

Ansökningskriterier: Vid fler ansökningar än platser på kursen kommer vi göra ett urval utifrån nedanstående kriterier (utan inbördes ordning). Tänk på att beskriva detta i ditt personliga brev. 

  • Intresse för odling, omställning och självhushållning
  • Engagemang i ideella föreningar eller sociala projekt
  • Utbildning eller arbetserfarenhet som kan anses relevant
  • Möjlighet att delta under hela kursen

Ansök senast: 15 maj. Besked om antagning ges kort därefter.

Studiemedel: Kursen berättigar till studiemedel från CSN. Upp till och med 60 års ålder har man möjlighet att få studiemedel. Logga in på csn.se, klicka på ‘studera’ och sedan ‘använda veckor’  för att se om du kan få studiemedel. Kurser på folkhögskolor räknas som gymnasienivå. För att bli godkänd på kursen krävs minst 70% närvaro.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

 

  • Efter kursen kommer du ha fått en introduktion till grönsaksodling och odling av perenner. 

  • Du vet vad du kan laga eller förädla av de vanligaste grönsakerna, bären och frukterna. 

  • Du som har tidigare odlingserfarenhet har fått nya perspektiv och en fördjupning

  • Du har funderat på hur du kan implementera odling i ditt liv och hur det kan påverka din omställning, vardagsliv, hälsa och ekonomi.

En bra ledare lyssnar på alla

Simmaren Gustav Ljungberg har tagit hem medaljer i Special Olympics. Nu har han flyttat 90 mil för att gå på folkis och bli ledare inom idrott för barn och unga med funktionsnedsättningar.

Läs hela artikeln

Holma folkhögskola

Holma folkhögskola arbetar för en hållbar värld. Vi är en skola i Skåne med inriktning mot hållbarhet, ekologisk odling, permakultur och omställning. Vi driver utbildningar som ger praktisk och teoretisk kunskap om till exempel kretsloppsanpassade system för livsmedel, energi och boende. Alla våra kurser innehåller praktiskt arbete som till exempel odling.

Läs mer om skolan

Postadress:
Holma folkhögskola
Holma 135
243 93 Höör

Telefon: 076 009 38 57
E-post: info@holmafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.holmafolkhogskola.se/