Seniorkurs - Odling, skörd och gemenskap

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Holma folkhögskola
Plats:
Höör - Skåne län
Längd:
1-2 terminer
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
15 maj 2025

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 6 aug 2025 - 14 nov 2025

Kostnader: Kursen är gratis och du behöver inte köpa någon studielitteratur eller betala för studiebesök. Vid studiebesök kan dock kostnad för resor tillkomma. 

Kontakt: Elina Linderberth

E-post:
elina.linderberth@holmafolkhogskola.se

För dig som är 55+ och vill odla, ta vara på skörden och lära dig mer om omställning tillsammans med andra.

”Det är aldrig för sent att lära sig nya saker tillsammans” 

Den här kursen riktar sig till dig som är nyfiken på odling, vill vara ute mycket tillsammans med andra och testa matlagning i säsong med både odlade och vilda växter. Stor del av kursen kommer handla om att utforska, diskutera och dela kunskap kring hållbarhet och gemenskap.

Under kursen kommer du få lära dig grunderna kring odling men också hur du kan ta vara på skörden.  Gemensamt utforska hur odling på olika sätt kan berika just ditt liv. Kursen kommer till stor del att bedrivas utomhus och innehålla fysisk aktivitet utifrån deltagarnas förutsättningar.

Den här kursen är för dig som är 55+ och, 

  • Vill lära dig om odling 
  • Lära dig nytt tillsammans med andra 
  • Ta vara på skörden och utveckla din matlagning 
  • Vill lära dig om kretslopp, kompost och vara ute i naturen.
  • Vill ha en gemenskap med studiebesök, aktiviteter och kunskapsdelning. 

Kursen kommer gå igenom grunderna i grönsaksodling och du kommer att vara med och sköta om den nya seniorodlingen på Holma, från skörden utgår vår matlagning. En del av kursen kommer fokusera på odling av bärbuskar, fruktträd och perenner med utgångspunkt i Holmas skogsträdgård. Exempel på moment som kan dyka upp utöver odling beroende på Vår/Höst termin kan vara ympning, svamp, studiebesök, Yoga eller till exempel en dag med hantverk. 

Att studera på folkhögskola är till stor del att deltagarna delar med sig till varandra av sina erfarenheter. Dina kunskaper är viktiga för hela gruppen och alla har möjlighet att påverka kursens innehåll. En viktig del av kursen är gemenskapen i gruppen och att få tillgång till ett nätverk med människor som är intresserade av odling och omställning. Kursen passar därför både dig som är nybörjare på odling och dig som odlat lite länge. Vid antagning kommer vi lägga vikt vid att få en blandad grupp. 

Kursen har också möjlighet att åka på studiebesök. 

Kurstider: 6/8 -14/11 2025 

Onsdag 9-12, Torsdag 10-14.30, Fredag 10-14.30 

Studietakt: 50 % 

Många av onsdagarna kommer att vara gemensamma med resten av skolan där alla får önska ett tillval de vill gå. Detta är ett bra tillfälle att få prova på andra ämnen, fördjupa sig  och att möta personer från andra kurser. 

Antagning: Vid fler ansökningar än platser på kursen kommer vi göra ett urval utifrån nedanstående punkter (utan inbördes ordning). Tänk på att utgå från punkterna och skriva så utförligt du kan i ditt personliga brev, det är det som ligger till grund för antagningen. Deltagare som gått en av terminerna har förtur och om kursen inte är full finns det möjlighet att gå flera terminer.

  • Intresse för odling och natur 
  • Intresserad av att ta tillvara på resurser  och sluta kretslopp.
  • Önskar en meningsfull gemenskap där vi lär tillsammans 
  • Möjlighet att delta under hela kursen

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

  • På kursen kommer du att få en introduktion till grönsaksodling och odling av perenner. 
  • Du lär dig kunna laga mat eller förädla av de vanligaste grönsakerna, bären och frukterna som är i säsong 
  • Du som har tidigare odlingserfarenhet har fått nya perspektiv genom kunskapsdelning i gruppen 
  • Du har fått verktyg för hur du kan implementera odling i ditt liv och hur det kan påverka din omställning, vardagsliv, hälsa och ekonomi.
En bra ledare lyssnar på alla

Simmaren Gustav Ljungberg har tagit hem medaljer i Special Olympics. Nu har han flyttat 90 mil för att gå på folkis och bli ledare inom idrott för barn och unga med funktionsnedsättningar.

Läs hela artikeln

Holma folkhögskola

Holma folkhögskola arbetar för en hållbar värld. Vi är en skola i Skåne med inriktning mot hållbarhet, ekologisk odling, permakultur och omställning. Vi driver utbildningar som ger praktisk och teoretisk kunskap om till exempel kretsloppsanpassade system för livsmedel, energi och boende. Alla våra kurser innehåller praktiskt arbete som till exempel odling.

Läs mer om skolan

Postadress:
Holma folkhögskola
Holma 135
243 93 Höör

Telefon: 076 009 38 57
E-post: info@holmafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.holmafolkhogskola.se/