Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.
Välkommen till oss på Holma Folkhögskola. Här får du kunskaper om samhället, miljön och världens tillstånd, samt utrymme att reflektera kring ditt eget liv och verklighet. På Allmän kurs kan du läsa klart gymnasiet och bli behörig till vidare studier på yrkeshögskola, högskola och universitet. Vår distanskurs sker framförallt via digitala lektioner, men ett par dagar i veckan kan du välja att studera från vår vackra folkhögskola i Höör.
Distanskursen passar dig som:
- har lätt för att studera hemifrån
- kan ta stort eget ansvar och ber om hjälp när du behöver
- vill lära dig nya saker tillsammans med andra
- är beredd att visa dig i videosamtal och delta i gruppdiskussioner över nätet
En vanlig dag på Allmän kurs distans
Vi har lektioner tillsammans 9.00-15.00 de flesta dagar. Lektionerna består av till exempel föreläsningar, gruppdiskussioner, läsning och olika typer av uppgifter. Självklart får du också tid för lunch och andra pauser. Ibland kan du lämna datorn för att lyssna på ett radioprogram eller räkna i din mattebok, men en stor del av dagen kommer du att sitta framför din dator. Vi vill erbjuda en tydlig struktur, men med varierade uppgifter och utrymme för dina egna idéer.
Vissa dagar i veckan kan du välja att studera från vår folkhögskola i Höör. Vi ser ett stort värde i att träffas IRL emellanåt även om merparten av studierna sker digitalt från valfri plats.
Vi använder oss av Google Classroom och Discord som kommunikationsverktyg.
Viktigt: Tillgång till en fungerande dator med kamera, mikrofon och högtalare krävs för att gå kursen, liksom tillräckligt bra internetuppkoppling.
Studierna sker på heltid.
Folkhögskola, både likt och olikt komvux
Folkhögskolan är både lik och olik andra skolor. På folkhögskolor får du behörighet för att kunna söka till universitet och yrkeshögskolan, precis som du får på gymnasiet och komvux. Men folkhögskolan är också olik gymnasieskolan och komvux. En stor del av arbetet sker muntligt och det är därför viktigt att du deltar i gruppdiskussionerna. Det är inte bara läraren som har kunskaper om världen; vi har mycket att lära av varandra.
På folkhögskola får du ett omdöme istället för ett betyg. Ett omdöme är en gemensam bedömning av din studieförmåga i alla ämnen; du får alltså inte betyg i enskilda ämnen. För att få ett omdöme måste du läsa på folkhögskola under minst ett år på heltid. Med omdömet kan du sedan söka till högskolan eller yrkeshögskolan i en egen kvotgrupp. Alla deltagare läser alla ämnen oavsett om de fått behörighet i ämnet sen innan eller ej.
Individuell studieplanering
När du börjar på Allmän kurs distans gör vi en studieplanering där vi utgår från dina tidigare erfarenheter i skolan och arbete. På folkhögskola går du mellan 1-3 år beroende på dina tidigare studier. Under studieplaneringen pratar vi också om dina drömmar och framtidsplaner och vilka ämnen du vill ha behörigheter i.
Du kan få behörigheter i följande ämnen:
- Svenska 1, 2 och 3 (eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3)
- Engelska 5 och 6
- Matematik 1a, 1b eller 1c
- Historia 1a1
- Religion 1
- Samhällskunskap 1a1
- Naturkunskap 1a1
Utifrån din individuella studieplan läser du sedan i din egen studietakt. Om vi har möjlighet kan vi också erbjuda särskilda behörigheter i vissa ämnen utöver dessa. Just nu erbjuder vi till exempel kurserna Matematik 2a, b eller c, Matematik 3b eller c, Samhällskunskap 1a2 samt Naturkunskap 1a2 och 2.