Livsmedelsförädling för omställare – distans

Ansökan öppnar 1 oktober
Skola:
Holma folkhögskola
Plats:
Höör - Skåne län
Längd:
< 1 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
15 nov 2024

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 24 feb 2025 - 21 nov 2025

Träffar:
8 obligatoriska träffar
39 obligatoriska nätträffar

Plats för kursen: Holma gård i Höör. Enstaka tillfällen även Villands Vånga, Kristianstad

Kostnader: Kursen är kostnadsfri, men vid hemarbete som omfattar förädling av livsmedel står deltagaren för kostnaderna.

Kontakt: Kjerstin Jonsson

E-post:
kjerstin.klaeboe@holmafolkhogskola.se

Lär dig att ta tillvara och förädla odlade och vilda råvaror, och undersök vilka verktyg som finns för att din livsmedelskonsumtion och -produktion ska bli ännu mer hållbar.

Kursbeskrivning
En distanskurs med helgträffar för dig som vill lära dig att ta tillvara och förädla odlade och vilda råvaror, och som vill undersöka vilka verktyg som finns för att din livsmedelskonsumtion och -produktion ska bli ännu mer hållbar.
Att producera och ta hand om livsmedel på sätt som visar omsorg om både jord och människor har aldrig varit viktigare. Det samma gäller vår förmåga att trygga den egna matsäkerheten. Livsmedelsförädling för omställare är en kurs som erbjuder kunskap om råvaror, förädlingsmetoder och livsmedelsflöden, och som ger dig enkla verktyg att använda i din egen omställning.

Kursen följer naturens årshjul, och de livsmedel vi arbetar med utgår därför från aktuell årstid och odlingssäsong. Under vårterminen tittar vi närmare på de livsmedel som ofta återfinns i självhushållarens skafferi – som torkade baljväxter, torkad majs och spannmål. Men vi ägnar oss också åt de tidiga ätliga perennerna och det vilda som vi skördar i naturen. Under sommar och höst fokuserar vi primärt på olika konserveringsmetoder för att bevara skörden. Vi testar torkning, vattenbadskonservering och tryckkonservering som metoder, och vi syltar, saftar, mustar, mjölksyrar och gör olika inläggningar. Kursen har en praktisk och en teoretisk del. Den praktiska delen går ut på att vi under åtta helger träffas för att skörda och förädla olika livsmedel. Plats för träffarna är Holma
Folkhögskola i Höör och vid enstaka tillfällen även Vånga utanför Kristianstad. Mellan träffarna ges även praktiska uppgifter i livsmedelsförädling som du genomför på egen hand eller i grupp.

Den teoretiska delen fokuserar dels på livsmedelskunskap och dels på permakultur och vad som menas med hållbar konsumtion och produktion av mat. Vi träffas digitalt måndagskvällar 18.30 – 20.30 för lärarledd undervisning. Mellan träffarna arbetar deltagarna både enskilt och i
grupp, med tillgång till lärare om inget annat anges.
Du kommer få formulera ett eget omställningsmål som är relevant för kursens tema, och som du genomför och dokumenterar under kursens gång.

Kursen tillämpar permakulturpedagogik, det vill säga att den utgår från etikerna Omsorg om jorden, Omsorg om människan och Rättvis fördelning, samt att några för permakulturen typiska verktyg kommer läras ut och stå centralt i undervisningen.

Kursen ger grundläggande kunskaper i livsmedelsförädling.

Kursen passar särskilt bra för dig som av olika skäl helst tar del av undervisning som ges under helger och kvällar.

Kursverktyg
Vi använder Zoom och Google Drive som primära arbetsverktyg för distansundervisningen. Det innebär att deltagarna behöver ha eller skapa ett google-konto. För kommunikation i övrigt används e-post.

Det kommer skapas en sluten Facebook-sida för kursen, där deltagarna kan inspirera och lära av varandra, och på ett enkelt sätt ta del av varandras bilder, processer, frågor och idéer.

Kurslitteratur och kostnader
All kurslitteratur tillhandahålls av skolan
Kursen är kostnadsfri, men vid hemarbete som omfattar förädling av livsmedel står deltagaren för kostnaderna.

Fysiska träffar
De fysiska träffarna är förlagda till åtta helger fördelade på vår och höst. Samtliga träffar är obligatoriska. Om inget annat anges är det 08.00 till 16.00 som gäller följande datum:

15-16:e Mars 

12-13:e April 

17-18:e Maj 

14-15:e Juni 

29-31:e Augusti OBS! Tre dagar. 

12-14:e September OBS! Tre dagar.

11-12:e Oktober 

15-16:e November 

Digitala träffar
Måndagar 18.30 – 20.30

Omfattning
Deltid 50 %, distans med träffar.
I genomsnitt beräknas 10 timmars undervisning per vecka, fördelat på träffar, digitala möten, grupparbeten och enskilt arbete med tillgång till lärare. All undervisning är obligatorisk. Godkänd kurs kräver 70% närvaro. Närvaro registreras på samtliga träffar, grupparbeten och uppgifter som redovisas.

Antagningsvillkor
Sökande måste fylla 18 år senast det kalenderhalvår då kursen startar och en fullständig
ansökan måste skickas in. Vid fler ansökningar än platser på kursen kommer vi att göra ett urval
utifrån nedanstående kriterier:
● Kursens relevans för din egen omställning.
● Möjlighet att närvara vid kursens alla träffar, både på plats och distans.
● Ditt intresse och behov av att lära dig grundläggande metoder för förädling av livsmedel.
● Dina möjligheter att i snitt sätta av 10 timmar/vecka till undervisning och skolarbete.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

När kursen är slut
● Kommer du känna dig trygg med att förädla det du odlar och/eller har nära dig.
● Kommer du att ha verktyg för att börja/fortsätta bygga en etisk och ekologisk hållbar
relation till maten du äter.
● Kommer du ha fått med dig kunskaper om hur nuvarande livsmedelsflöden ser ut och
vilka alternativ som finns till detta.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.holmafolkhogskola.se/livsmedelsforadling-for-omstallare/

Jag är så glad och stolt att jag tog steget

Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.

Läs hela artikeln

Holma folkhögskola

Holma folkhögskola arbetar för en hållbar värld. Vi är en skola i Skåne med inriktning mot hållbarhet, ekologisk odling, permakultur och omställning. Vi driver utbildningar som ger praktisk och teoretisk kunskap om till exempel kretsloppsanpassade system för livsmedel, energi och boende. Alla våra kurser innehåller praktiskt arbete som till exempel odling.

Läs mer om skolan

Postadress:
Holma folkhögskola
Holma 135
243 93 Höör

Telefon: 076 009 38 57
E-post: info@holmafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.holmafolkhogskola.se/