Simmaren Gustav Ljungberg har tagit hem medaljer i Special Olympics. Nu har han flyttat 90 mil för att gå på folkis och bli ledare inom idrott för barn och unga med funktionsnedsättningar.
Kursbeskrivning
En distanskurs med helgträffar för dig som vill lära dig att ta tillvara och förädla odlade och vilda råvaror, och som vill undersöka vilka verktyg som finns för att din livsmedelskonsumtion och -produktion ska bli ännu mer hållbar.
Att producera och ta hand om livsmedel på sätt som visar omsorg om både jord och människor har aldrig varit viktigare. Det samma gäller vår förmåga att trygga den egna matsäkerheten. Livsmedelsförädling för omställare är en kurs som erbjuder kunskap om råvaror, förädlingsmetoder och livsmedelsflöden, och som ger dig enkla verktyg att använda i din egen omställning.
Kursen följer naturens årshjul, och de livsmedel vi arbetar med utgår därför från aktuell årstid och odlingssäsong. Under vårterminen tittar vi närmare på de livsmedel som ofta återfinns i självhushållarens skafferi – som torkade baljväxter, torkad majs och spannmål. Men vi ägnar oss också åt de tidiga ätliga perennerna och det vilda som vi skördar i naturen. Under sommar och höst fokuserar vi primärt på olika konserveringsmetoder för att bevara skörden. Vi testar torkning, vattenbadskonservering och tryckkonservering som metoder, och vi syltar, saftar, mustar, mjölksyrar och gör olika inläggningar. Kursen har en praktisk och en teoretisk del. Den praktiska delen går ut på att vi under åtta helger träffas för att skörda och förädla olika livsmedel. Plats för träffarna är Holma
Folkhögskola i Höör och vid enstaka tillfällen även Vånga utanför Kristianstad. Mellan träffarna ges även praktiska uppgifter i livsmedelsförädling som du genomför på egen hand eller i grupp.
Den teoretiska delen fokuserar dels på livsmedelskunskap och dels på permakultur och vad som menas med hållbar konsumtion och produktion av mat. Vi träffas digitalt måndagskvällar 18.30 – 20.30 för lärarledd undervisning. Mellan träffarna arbetar deltagarna både enskilt och i
grupp, med tillgång till lärare om inget annat anges.
Du kommer få formulera ett eget omställningsmål som är relevant för kursens tema, och som du genomför och dokumenterar under kursens gång.
Kursen tillämpar permakulturpedagogik, det vill säga att den utgår från etikerna Omsorg om jorden, Omsorg om människan och Rättvis fördelning, samt att några för permakulturen typiska verktyg kommer läras ut och stå centralt i undervisningen.
Kursen ger grundläggande kunskaper i livsmedelsförädling.
Kursen passar särskilt bra för dig som av olika skäl helst tar del av undervisning som ges under helger och kvällar.
Kursverktyg
Vi använder Zoom och Google Drive som primära arbetsverktyg för distansundervisningen. Det innebär att deltagarna behöver ha eller skapa ett google-konto. För kommunikation i övrigt används e-post.
Det kommer skapas en sluten Facebook-sida för kursen, där deltagarna kan inspirera och lära av varandra, och på ett enkelt sätt ta del av varandras bilder, processer, frågor och idéer.
Kurslitteratur och kostnader
All kurslitteratur tillhandahålls av skolan
Kursen är kostnadsfri, men vid hemarbete som omfattar förädling av livsmedel står deltagaren för kostnaderna.
Fysiska träffar
De fysiska träffarna är förlagda till åtta helger fördelade på vår och höst. Samtliga träffar är obligatoriska. Om inget annat anges är det 08.00 till 16.00 som gäller följande datum:
15-16:e Mars
12-13:e April
17-18:e Maj
14-15:e Juni
29-31:e Augusti OBS! Tre dagar.
12-14:e September OBS! Tre dagar.
11-12:e Oktober
15-16:e November
Digitala träffar
Måndagar 18.30 – 20.30
Omfattning
Deltid 50 %, distans med träffar.
I genomsnitt beräknas 10 timmars undervisning per vecka, fördelat på träffar, digitala möten, grupparbeten och enskilt arbete med tillgång till lärare. All undervisning är obligatorisk. Godkänd kurs kräver 70% närvaro. Närvaro registreras på samtliga träffar, grupparbeten och uppgifter som redovisas.
Antagningsvillkor
Sökande måste fylla 18 år senast det kalenderhalvår då kursen startar och en fullständig
ansökan måste skickas in. Vid fler ansökningar än platser på kursen kommer vi att göra ett urval
utifrån nedanstående kriterier:
● Kursens relevans för din egen omställning.
● Möjlighet att närvara vid kursens alla träffar, både på plats och distans.
● Ditt intresse och behov av att lära dig grundläggande metoder för förädling av livsmedel.
● Dina möjligheter att i snitt sätta av 10 timmar/vecka till undervisning och skolarbete.