Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.
Kursen Odla mer syftar till omställning och mindre konsumtion. Genom att odla en dag i veckan kan man bli självförsörjande på grönsaker, frukt och bär vilket kan göra det möjligt att minska sitt beroende av yrkesarbete. Kursen inriktar sig på odling på ytor mellan 500 kvm upp till 5000 kvm. Huvudinriktning är grönsaksodling men vi tar också upp odling av frukt, bär, nötter, frön, perenna grönsaker och kryddväxter.
Kursen består av digitala lektioner en kväll i veckan (2 timmar) och praktisk odling (6 timmar) varannan lördag. De digitala lektionerna innehåller föreläsningar, diskussioner och grupparbeten. På de praktiska lektionerna går vi igenom olika praktiska moment och prövar på hur odling ser ut i lite större skala. De praktiska momenten sker i huvudsak på Holma folkhögskola, Höör, och på Sambrukets gård Ankhult, utanför Sösdala.
Kursmoment
- Skala upp och effektivisera sin odling
- Småskaliga maskiner (hjulhacka, tvåhjulstraktor, såmaskin, bevattningsanläggning)
- Effektiv frilandsodling av grönsaker
- Odling i växthus
- Perenna grönsaker
- Frukt-, nöt- och bärodling
- Göra egen jord, komposter
- Gödsel, täckodling, gröngödsling
- Förökning av växter
- Studiebesök
Praktisk information
Digitala lektioner: Tisdagar 18.00-20.00 (15 tillfällen)
Praktiska lektioner: Varannan lördag 9.30-16.30 (8 tillfällen)
Kurslitteratur: En del av litteraturen är på engelska
Antagningskriterier: Sökande måste fylla 18 år senast det kalenderhalvår då kursen startar och en fullständig ansökan måste skickas in. Vid fler ansökningar än platser på kursen kommer vi att göra ett urval utifrån nedanstående kriterier (utan inbördes ordning):
Vi prioriterar deltagare som
- Har tidigare erfarenhet av grönsaksodling till självhushållning
- Har tillgång till en odlingsplats eller gård.
- Driver gemensamhetsodling eller vill starta upp en
- Vill skapa ett mer självförsörjande liv och minska sitt förvärvsarbete