Allmän kurs - distans

Ansökan öppnar 1 februari
Skola:
Eskilstuna folkhögskola
Plats:
Eskilstuna - Södermanlands län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs, Distanskurs
Ansök senast:
30 april 2025

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du är minst 18 år, färdig med dina studier på grundskolenivå och behöver ha goda kunskaper i det svenska språket.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 18 aug 2025 - 12 jun 2026

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Kostnader: All undervisning på skolan är kostnadsfri, men kurslitteratur och frivilliga träffar som exempelvis museibesök betalar du själv.

Kontakt: Kristofer.pehrsson@regionsormland.se

Telefon: 072-0849271

E-post:
kristofer.pehrsson@regionsormland.se

Allmänkurs på distans är en kurs för dig som vill få behörighet till högskolan/yrkeshögskolan eller för dig som vill öka din allmänbildning. 

Allmänkurs på distans är en kurs för dig som vill få behörighet till högskolan/yrkeshögskolan eller för dig som vill öka din allmänbildning. Att studera på distans kräver god självdisciplin och studievana. Du som deltagare måste själv ta ett stort ansvar för dina studier. 

Kursens mål

Målet är att du får motsvarande gymnasiekompetens och grundläggande behörighet för att studera vidare på yrkeshögskola, högskola, universitet och folkhögskolans eftergymnasiala utbildningar. Förutom det får du en allmänbildning så att du lättare kan orientera dig i samhället och utvecklas som människa.

Kursinnehåll

Kursen är behörighetsgivande. Du läser gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, historia och religion. Flera av dessa ämnen kan läsas på olika nivåer. Mer information om ämnena och de olika nivåerna finns här. Studierna är i stor utsträckning anpassade till dina förkunskaper vilket betyder att du läser på din nivå.

Utöver ämnesstudier sker även ämnesövergripande studier, t. ex. temaveckor eller olika projekt. Tillsammans med mentor upprättas en individuell studieplan efter dina förutsättningar och de mål du vill nå. Du har goda möjligheter att påverka kursens innehåll utifrån ditt eget intresse.  Under din studietid har vi kontinuerlig kontakt så att du kan få det stöd du behöver i dina studier. Studierna sker både enskilt och i grupp.

Diskussionsforum och videomöten är en naturlig del av undervisningen. Du måste därför ha datavana och daglig tillgång till internet, webbkamera och headset med mikrofon. Kommunikationen sker huvudsakligen via lärplattformen, videosamtal samt e-post. För att säkerställa din identitet kommer vi att utföra ID-kontroller vid antagning och under studietiden.  

På folkhögskolan ger vi förutom behörigheter i enskilda ämnen också ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga enligt en sjugradig skala. För att få studieomdöme från folkhögskolan måste du studera minst ett läsår på heltid. Folkhögskolestuderande som har intyg om grundläggande behörighet och ett studieomdöme utgör en egen urvalsgrupp i ansökningsförfarandet och jämförs bara med varandra vid ansökan till högskolan.

Hur lång tid du går allmän kurs beror på vad du studerat tidigare och vad du har för syfte med dina studier. Länk till grundläggande behörigheter och studietid.

Intyg

Efter avslutad kurs på Eskilstuna folkhögskola får deltagaren ett kursintyg. På allmän kurs kan deltagaren förutom behörigheter även få ett studieomdöme. Läs mer om intyg och omdömen i  dokumentet Studeranderätt

Kostnader

All undervisning på skolan är kostnadsfri, men kurslitteratur och frivilliga träffar som exempelvis museibesök betalar du själv. Vid evenemang som arrangeras på skolan som t.ex. föreläsningar eller andra kulturevenemang bjuds distanskursdeltagarna in.

Kursen är studiemedelsberättigad. Länk till studieekonomi 

(Vi reserverar oss för eventuella justeringar i kursinnehåll, kurstider och kursutbud)

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Uppnådd gymnasiekompetens och grundläggande behörighet för vidare studier.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://eskilstunafolkhogskola.nu/kurser/allman-kurs-distans/

Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös

Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.

Läs hela artikeln

Eskilstuna folkhögskola

Vi är en skola som spirar av liv. Någon beskrev oss som sitt andra vardagsrum och det är någonstans där vi vill befinna oss  en trygg plats där du kan vara dig själv och där ditt lärande blir en upplevelse.

Läs mer om skolan

Postadress:
Eskilstuna folkhögskola
Gösta Wasastiernas gränd 4
633 42 Eskilstuna

Telefon: 016-10 52 80
E-post: etfhsk@regionsormland.se
Webbadress: http://www.eskilstunafolkhogskola.nu/