Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.
Utgångspunkten för kursen är lokal byggnadstradition och vilka material som använts historiskt samt sunda ekologiska alternativ till konventionella moderna byggnadsmaterial.
Kursen vänder sig till dig som har hållit på med byggnadsvård en tid redan och har förkunskaper inom området. Du har gått grundkursen ”Byggnadsvård och hållbart byggande” eller motsvarande. Vi förutsätter att du har en egen byggnad du vårdar.
Kursen är ett samarbete med Sörmlands museum.
Kursens mål
Målet är att deltagarna efter avslutad kurs ska kunna ta byggnadsantikvariskt, arkitekturhistoriskt och estetiskt välgrundade beslut om renoveringar och tillbyggnader på äldre bebyggelse, samt själva kunna genomföra många av dessa.
Kursinnehåll
Fortsättningskursens fokusområden varierar från år till år. Innehållet på kursen utformas i dialog med tidigare kursdeltagare på båda byggnadsvårdskurserna och fastställs under våren 2025.
Exempel på moment tidigare år: plåtarbeten, dekorationsmåleri, grindverk, kubbmurning, finsnickeri, gärdesgård, gjutjärnsspisar, smide, putsning med kalkbruk, såpskurning, lera som byggmaterial och jordkällare.
Genomgångar sker inom kursens fokusområden, där varje moment innefattar en fysisk träff med praktiskt arbete och föreläsningar, kurslitteratur samt självstudier.
Inom varje område har vi gästlärare: lokala byggnadsvårdshantverkare, antikvarier, arkitekter mfl.
Mellan träffarna sker undervisningen online via plattformarna Google classroom och Zoom. Kursen avslutas med en uppsamling där deltagarna redovisar ett fördjupningsarbete inom ett valt område.
Möjlighet till deltagande på moment om arkitektur, el och VVS kommer att erbjudas.
Datum för träffarna
Datum för träffarna publiceras under vårterminen 2025 på eskilstunafolkhogskola.nu
Kursplats/Lokaler
Träffarna kommer att äga rum på olika platser i Sörmland beroende på aktuella samarbetsprojekt. Vissa träffar förläggs hos kursdeltagarna.
Övrigt
Kursen innehåller många praktiska moment som kan vara fysiskt krävande.