Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.
Under den här distanskursen, med inspirerande närträffar på den kvinnliga medborgarskolan i Fogelstad samt på Nyköpings folkhögskola, betraktar vi klimatkrisen med sikte på framtiden och rötterna i historien. Vi delar erfarenheter, oro, tankar och idéer med varandra och inbjudna gäster. Tillsammans bygger vi aktivt hopp för framtiden.
På kursen möts personer i olika ålder och med olika bakgrund och erfarenheter för att tillsammans utforska vilken roll aktiva medborgare kan spela i den stora, nödvändiga samhällsomvandlingen. Hur kan vi som individer och kollektiv ta ansvar och för att skydda framtiden och våra barn från klimatkrisens värsta konsekvenser?
Vi hämtar inspiration i tidigare kvinnliga gemenskaper och Fogelstadgruppens tankegods och kamp för fred på jorden och fred med jorden. Vi utforskar olika metoder för samhällsförändring och formar nya, konstruktiva berättelser om framtiden. Tanken är att kursen ska utmynna i konkret handling på olika nivåer, i grupp eller individuellt.
Kursens upplägg bygger på den pedagogik som växte fram på den kvinnliga medborgarskolan i Fogelstad. I denna pedagogik står handen, hjärnan och hjärtat i centrum.
För vem?
Utbildningen vänder sig till personer som:
-
Känner sig berörda av vad som händer med klimatet och världen och vill agera på ett meningsfullt sätt i omställningen till ett hållbart samhälle.
-
Vill ta del av perspektiv på hur kvinnors liv, tänkande och kamp påverkat, och påverkar, samhällsutvecklingen.
-
Vill ta plats i en inspirerande gemenskap där vi tillsammans skapar visioner och agerar för en framtida hållbar värld.
Kursinnehåll
Kursen är en distanskurs där du läser och tar del av olika material hemma. Vi träffas digitalt på tisdagseftermiddagarna. Då förväntas du ha läst och tagit del av ett i förväg bestämt material. Vi ses sedan fysiskt på så kallade närträffar. Vi träffas dels på den fantastiska kvinnliga medborgarskolan i Fogelstad, en plats där man känner historiens vingslag och kan hämta inspiration i tidigare generationers kvinnokamp, och även på folkhögskolan i Nyköping. Folkhögskolan ligger i Nyköpings äldre kulturkvarter nära Nyköpingshus och Sörmlands museum.
Centrala delar
- Föreläsningar, workshops, samtal och diskussioner.
- Personliga fördjupningar och reflektioner över vårt förhållande till livet och moder jord
- Utbildningen innehåller också konstnärliga och andra kulturella uttrycksformer.
- Upplevelsebaserade övningar
Under utbildningen ingår du i en mindre studiegrupp/basgrupp som har kontakt mellan utbildningstillfällena. Du kommer även att göra ett fördjupningsarbete. Detta kan ske enskilt eller i grupp.
Kursens olika teman
Tema 1: Kvinnorna som banade vägen
Tema 2: Klimatförändringarna – vad händer?
Tema 3: Metoder för samhällsförändring*
Tema 4: Att agera
Tider & omfattning
Tisdagseftermiddagar kl. 14:00-17:00 samt fyra närträffar. Se separat schema för tider och träffar.