Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.
Om kursen
Under kursveckan får du chansen att utforska olika
tekniker för matlagning över öppen eld, lära dig att tända och hantera elden med material från naturen samt använda vilda råvaror för att skapa smakrika måltider i naturens egna matsal.
Utematlagning är ett spännande och mångsidigt ämne, och den här kursen erbjuder en djupdykning i olika tekniker, utrustning och recept för dig som vill utveckla din matlagning utomhus. Här lämnar vi klassisk korvgrillning bakom oss och lär oss istället att steka, koka, baka och fritera över öppen eld.
Att laga mat över eld kräver grundläggande eldkunskap. En viktig del av kursen är därför att lära sig hantera kniv, yxa och eldstål och att öva på moment som gör eldhanteringen säker
och effektiv. Vi kommer att arbeta med grytor, stekhällar och fältugnar, och du får en djupare förståelse för hur dessa verktyg används professionellt och effektivt i uteköket.
Elle arbetar aktivt med hållbarhet och effektiv resursanvändning i sitt kök, där viltplockade råvaror alltid har en naturlig plats. Under kursen går vi ut i naturen för att plocka vilda ingredienser och du får lära dig hur dessa kan integreras i utematlagningen och lyfta smakerna ytterligare.
Elles tre böcker utgör grunden för kursens teoretiska kunskap. I dem hittar du inspiration till allt från svampplockning till olika tekniker för matlagning över öppen eld. Böckerna och deras recept blir en värdefull inspirationskälla under kursen och förhoppningsvis även i din framtida kulinariska resa i naturen.
Praktisk information
- Alla kursmoment hålls utomhus så tänk på att klä dig efter väder.
- Ta med en svampkorg (om du har) och vattenflaska. Några lånekorgar finns annars på plats.
- Om du har egen yxa och kniv får du gärna ta med dessa, men det finns även redskap att låna på plats.
- Böcker och annat kursmaterial delas ut i samband med kursstart på måndagen. Pris: 1000 kr (betalas med Swish på plats).
- Vid bokning av kurs, meddela eventuella allergier eller matpreferenser.
Din kursledare
Elle Nikishkova är en inspirerande och erfaren utekock som håller events och kurser inom utemat, bushcraft, viltplockning och småviltsjakt över hela Sverige. Hon syns regelbundet i
TV4 som svampexpert och medverkar i andra medier där hon inspirerar till en hållbar, naturnära livsstil. För mer inspiration och information, följ Elles Utemat på Instagram och Facebook, eller besök ellesutemat.se
Det lilla extra
På Stensunds folkhögskolas sommarkurser får du så mycket mer än bara den kurs du anmält dig till. Läs mer om allt extra som erbjuds och som gör din kursvecka komplett - från morgonyoga vid stranden till vedeldad sjöbastu och inte att förglömma - fantastisk mat. Här hittar du också en del praktisk information som du kan ha nytta av inför kursen.