Paret Anna och Niclas går en budoutbildning tillsammans på Karlskoga folkhögskola. – Man blir en mer harmonisk och inlyssnande människa och det kan man ju komma vart som helst med sen, menar Niclas.
Information om kursen
Du kommer att lära dig om segling förstås, men för att kunna segla en båt måste man också kunna navigera och slå knopar. Den viktigaste delen att lära sig innan man ger sig ut och seglar är säkerhet. Vi kommer att gå igenom grundläggande säkerhet och kapsejsning.
I kursen kommer vi mest fokusera på att lära oss att segla allmoge träbåtar, dessa båtar är utrustade med spririgg, detta skiljer sig i utseende och hantering från den klassiska bermudariggen som är den allra vanligaste. Detta kommer bli en spännande upplevelse för både helt nya seglare, men också för erfarna bermudariggseglare.
För att kunna segla allmogebåtar måste man framför allt ha bra samarbete med sina skeppskamrater. Vi kommer främst att segla i båtar som är ungefär 5 meter långa och som är utrustade med en mast och två segel. Det kommer att vara 2 – 3 personer i varje båt och då måste alla hjälpas åt i båten för att kunna klara av det.
Rodd är en viktig del i att kunna hantera allmogebåtar, framförallt när ingen av våra båtar har motorer, då har man bara segel eller åror att välja på. När skärgårdsbor inte hade vind eller segel fick de ta till åror som det mest pålitliga färdmedlet.
Kläder, utrustning och förkunskaper
Man behöver inte ha några särskilda förkunskaper för att kunna segla allmogebåtar, men det är klart bra om man har varit på båtar nån gång och ännu bättre om man vet lite om segling. Men det är inget krav. Det enda kravet är att man måste kunna simma.
Rätt klädsel och utrustning är viktigt:
- Ombyte av kläder
- Regnkläder (helst ett helt regnställ om möjligt)
- Flytväst (även om det går att låna så är det bättre att man har sin egen som man vet orkar ens vikt och som passar)
- Vattentät väska (för ombyte, regnkläder mm.)
- Vattentät mobil eller fodral för mobilen
- Varma kläder (även om det är sommar blir det ofta kallt ute till havs, speciellt om man är lättfrusen runt händer och fötter)
- Handduk
- Badkläder & gott humör
Din kursledare
Stig Liess har gått på Stensunds Folkhögskola Båtbyggarlinje i två år och har byggt liknande båtar som de ni kommer att segla under kursen. Han har erfarenhet av att lära andra deltagare på skolan att segla och har sommarjobbat som segelinstruktör i Halmstad. Stig har hållit på med båtar så länge han kan minnas och älskar att segla mer än allt annat.
Det lilla extra
På Stensunds folkhögskolas sommarkurser får du så mycket mer än bara den kurs du anmält dig till. Läs mer om allt extra som erbjuds och som gör din kursvecka komplett - från morgonyoga vid stranden till vedeldad sjöbastu och inte att förglömma - fantastisk mat. Här hittar du också en del praktisk information som du kan ha nytta av inför kursen.