Efter 14 år i byggbranschen sökte Hjalmar till en båtbyggarkurs. Här arbetar han utan el-verktyg och lär sig ett hantverk som får lov att ta tid.
En utbildning för livet
Vill du få en gedigen hantverksutbildning, utmana dina normer och värderingar, växa som människa och dessutom skaffa dig egenskaper som är attraktiva på arbetsmarknaden. Vi på Stensunds båtbyggarskola kan ge dig möjligheten att nå dit.
Hantverk och innehåll - Vad gör vi?
Du lär dig att bygga traditionella, klinkbyggda allmogebåtar i trä, svenska och nordiska modeller. Du får tillverka hyvlar, verktyg och verktygsskåp. Vi sågar båtvirke, slår rep, syr segel, konstruerar riggar, bränner tjära, gör studiebesök och praktik mm. Utbildning på handverktyg och snickerimaskiner ingår. Under våren accelererar båtbyggandet och i mitten av maj sjösätter vi de nya båtarna. Kursen avslutas med flera dagars segling i era nybyggda båtar.
Hantverk och personlig utveckling - Hur gör vi?
Erfarenheten genom åren har visat att hantverk, så som vi arbetar med det, rymmer möjligheter till personlig utveckling. Vi skapar förutsättningar för dig att hitta din initiativförmåga, att finna mod att komma igång och att få motivation att driva dig själv framåt. Här har du möjlighet att återerövra och utveckla självtilliten och hitta redskap att skapa det liv du vill leva.
Gemenskapen viktig - Vi gör det tillsammans!
Vår erfarenhet är att gemenskapen i båtbyggarklassen betyder väldigt mycket. När du trivs, känner dig trygg, fri och respekterad för den du är, då skapas det bästa klimatet för att lära och utvecklas som hantverkare och människa. Vi börjar med en tio dagars skärgårdssegling. Vi får uppleva och lära känna varandra i den skärgårdskultur som våra allmogebåtar sprungit ur. Olika människor med olika bakgrund, erfarenheter och mål sitter nu i samma båt. En spännande upptäcktsresa börjar när vi intresserar oss för varandra. Olikheter blir möjligheter. Humor och glädje kan ersätta motsättningar och missförstånd.
Båtbyggeriet måste upplevas!
Allt du läst här är bara ord. Livet och stämningen i båtverkstan är så mycket mer. Tjärdoft, ljud, humor och skratt, svordomar, svett, dans, tårar, insikter, sena kvällar och ljusa nätter... Så om du vill veta vad detta skulle kunna ge dig - då finns det bara en sak att göra:
Kom och hälsa på oss!
Stig har något att berätta
Under min tid på Stensund visste jag att den skulle ta slut, men jag hade ingen klar plan för framtiden. Det jag visste var att jag ville arbeta med båtar, helst träfartyg. Jag funderade på att studera sjöfart i Göteborg eller bli lärling på Hardanger fartøyvernsenter i Norge.
Det som hände var oväntat men välkommet. Under min praktik i februari 2024 hos Thomas Larsson, en skicklig båtbyggare, såg jag en jobbannons från ett varv i Skillinge som sökte snickarkunnig personal. Perfekt för mig! Jag skickade ett mejl, om än skeptisk – det verkade för bra för att vara sant. Men redan nästa dag fick jag svar: de var intresserade och bjöd in mig på intervju. Under påsklovet besökte jag varvet, gjorde intervjun, och direkt efteråt sa Thomas, varvets ägare: "Du har ett jobberbjudande!" Dagen därpå tackade jag ja.
Jag flyttade till Skåne direkt efter examen och började arbeta den 1 juli. Sedan dess har vi på varvet renoverat skutan Sarpen i Simrishamn, där vi bland annat bytte akterskepp, borrade ny propelleraxel och lade ny bordläggning i aktern. Framåt januari väntar fler skutor, och jag ser fram emot att fortsätta med traditionellt träbåtshantverk.
Varvet i Skillinge har nu tagits över av Simrishamns Varv, som planerar att hålla hantverkstraditionerna vid liv – något jag är stolt över att få vara en del av.