Lovisa Persson har läst två kurser inom sång och musik på Högalids folkhögskola. Förutom att lära sig att spela flera instrument och förstå musikens byggstenar, menar hon att hon har blivit modigare och mer autentisk.
Kursen riktar sig till:
- Dig som yrkesmässigt redan lever som musiker eller pedagog på hel- eller deltid, har gått på musikhögskola eller utbildat dig själv på andra sätt till motsvarande nivå.
- Du som redan har en bra nivå på ditt instrument och en genremässig förankring.
- Du som vet att du redan kan mycket, men som också vet att du har luckor i ditt kunnande som du längtar efter att ta tag i.
- Du som är sugen på att kunna använda din musik i nya sammanhang
- Du som behöver tid och inspiration för träning och eget övande.
Du behöver inte vara folkmusiker för att gå kursen. Du kan tex vara en ”folkmusikintresserad jazzmusikant”, eller en ”rockmusiker som vill kunna spela afro och polska”.
Kursen utgår hela tiden från det praktiska musicerandet i små eller större ensembler. Fokus är på de musikaliska byggstenar som ligger till grund för all arrangemang, komposition och improvisation, och som gör att du kan använda din egen musik i möten med andra musikformer och kulturer.
”Jag upplever att många musikanter, även på hög nivå, lider av att sakna en del ganska grundläggande kunskapsverktyg. Det handlar om verktyg som behövs för att kunna känna sig trygg och fri i musikaliska möten, där osäkerhet annars ofta lägger sig i vägen för spelglädjen. Många kommer på samma sätt inte över tröskeln till att improvisera eller komponera egen musik, men även här handlar det om samma verktyg. Alltså handlar den här kursen egentligen om att ta makten över sitt eget musikanteri.”
/ Ale Möller
Närträffar på Stensund
Kursen är heltidsstudier med ett antal närträffar på Stensunds folkhögskola. Tidpunkter för närträffar kommer att publiceras så fort de spikats.
För att underlätta för dig att hålla kontakten med dina vanliga spelsammanhang sker kursen i två olika former:
- Gemensamt arbete på Stensund (totalt 5 veckor).
- Distansarbete med en digital mötesplats på internet.
Undervisningsspråk är svenska (och vid behov en del på engelska).
Teoriundervisningen har alltid sin startpunkt i den praktiska verkligheten. Vi skall skaffa oss de användbara verktygen. Du kommer att lära dig det som gör dig till en uppskattad bandmedlem, men du skall också kunna ta kapellmästarrodret om det behövs. Du skall bli grymt säker på att direkt kunna höra olika skalor, tonplatser och ackord, och veta de musikaliska konsekvenserna av dessa. Du skall öva att snabbt känna igen och kunna använda alla de spännande rytmer som finns i musik från olika delar av världen. Inte bara känna igen dem med huvudet, utan verkligen få in dem i hela kroppen.
Artikel i tidningen Folkhögskolan: