Skola:
Stensunds folkhögskola
Plats:
Trosa - Södermanlands län
Längd:
1 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
31 maj 2025

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du har gjort fysisk yoga under några år och är inte nybörjare. Det är en fördel om du har en daglig yogapraktik. Du är nyfiken på att dyka djupare ner yogans värld och är beredd att lägga tid utanför kurshelgerna på bland annat läsning av litteratur.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2025 - 5 jun 2026

Träffar:
8 obligatoriska träffar

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri. Du betalar för kvällsaktiviteter och boende med helpension. I priset ingår försäkring och material. Anmälan är bindande och kursavgiften faktureras under 10 månader med 2 800 kr per månad.

Kontakt: Stensunds folkhögskola

Telefon: 0156-53200

E-post:
stensund@stensund.se

Bli yogalärare eller ge dig själv tid att fördjupa dig mer i yogans fantastiska värld.

Vad du kan förvänta dig

Under åtta helger under ett läsåret träffas vi på Stensunds folkhögskola. Det är fyra träffar på hösten och fyra på våren. 

Du erbjuds mycket fysisk yoga inom flera stilar, men även yogafilosofi, workshops och teoretiskt innehåll. 

Varje kurshelg, som håller på från fredag eftermiddag till söndag eftermiddag, innehåller  4–5 yogapass i olika stilar. Vi varvar praktiska yogapass med, filosofi, pranayama, mudras, meditation och litteraturdiskussion.

Du kan gå utbildningen även om du inte har någon önskan att bli yogalärare. Kanske vill du bara ge dig själv tid att fördjupa dig mer i yogans fantastiska värld. Då hoppar du bara över momentet med att leda en egen yogaklass på slutet av utbildningen. 

Kursinnehåll

  • Yogans åttafaldiga väg med sin grund hos Patanjali, etik, yogahistoria och yogafilosofi. Yoga som livsstil. 
  • Den subtila kroppen, energiflöden i chakran, koshas, nadier och vayus. 
  • Asanas: olika typer av yogapraktiker i teori och praktik (vinyasa, hatha, yin, restorative, stolsyoga, traumainformerad yoga, och yoga nidra), olika typer av asanas och asanateknik.
  • Pranayama, andningsövningar, mudras, handgester, samt mantras.
  • Meditation: flera tekniker.
  • Anatomi: grundläggande anatomi & fysiologi, kroppens rörelser i yogan men även kroppsliga begränsningar.
  • Bandhas, kroppslås, och drishtis, blickriktningar och fokus.
  • Att undervisa i yoga: etik, gruppdynamik, att skapa klasser, att instruera och använda rösten, samt inkluderande yoga.

Innehållet i utbildningen motsvarar det som Yoga Alliance tycker bör ingå i en yogalärarutbildning på 200 h, men ger inte möjlighet till Yoga Alliance-certifiering. YA-medlemskap efterfrågas sällan i Sverige.

Kurstider

Under träffarna på Stensunds folkhögskola kommer vi utnyttja det mesta av dagarna. För att få intyg på att du är klar med yogalärarutbildningen  behöver du ha deltagit i samtliga helger.

Fredag kväll 16.00–20.00 

Lördag 07.00–19.00

Söndag 07.00–16.00

Varje helg blir 20 timmar och totalt på 8 helger blir det hela 160 timmar. Du kan räkna med att vara klädd i yogakläder under hela kurshelgerna. Ta med dig en yogamatta, annars finns mattor, bolster, block och remmar att låna. I utbildningen ingår en kursbok. Du kan behöva köpa eller låna viss litteratur som du läser mellan träffarna, och här börjar vi med Patanjalis Yoga sutras (valfri utgåva).

Mellan helgerna arbetar du med din egen yoga, skriftliga reflektioner plus läsning av litteratur (40 timmar).

Närträffar under yogalärarutbildningen

Yogahelger: under hösten vecka 35, 39, 43 och 47, under våren vecka 5, 9, 13 och 17.

Kostnader och internat

Du kan välja att ordna eget boende och mat eller bo på Stensund under helgerna och umgås med de övriga deltagarna och då ingår två frukostar, två luncher och två middagar. För boende och mat betalar du 1 500 kronor med del i dubbelrum och 2 000 kronor för enkelrum per helg. Lakan och städning ingår. På kvällarna tänder vi bastun med möjlighet att bada i havet.

Din kursledare heter Åsa

Ledare för kursen är Åsa Scharff, som har mer än 1000 timmar av olika yogalärarutbildningar bakom sig, inom hatha, vinyasa, yin, restorative, yoga nidra, pranayama, soundhealing, meditation och traumainformerad yoga. 

Hon hittade yogan för snart 18 år sedan och har undervisning som sitt kall i livet. Som lärare vill hon skapa en välkomnande och inspirerande miljö där du kan dyka djupare i yogan. Målet är att skapa en trygg atmosfär som uppmuntrar till att våga utforska kroppens rörelser och sinnets stillhet, uppleva både koncentration och djup avkoppling. 

Åsa undervisar i yoga och meditation och har lett fördjupningskurser på Fridhems och Stensunds folkhögskolor.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://stensund.se/utbildningar/yogalararutbildning/

En bra ledare lyssnar på alla

Simmaren Gustav Ljungberg har tagit hem medaljer i Special Olympics. Nu har han flyttat 90 mil för att gå på folkis och bli ledare inom idrott för barn och unga med funktionsnedsättningar.

Läs hela artikeln

Stensunds folkhögskola

Stensund är mer än bara en skola – det är en gemenskap där människor med olika bakgrunder möts och stärker varandra genom erfarenheter och utmaningar. Beläget vid havet, nära Stockholm, erbjuder vi en inspirerande miljö där naturen och gemenskapen ger dig möjlighet att utvecklas, utforska nya perspektiv och bli den bästa versionen av dig. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Stensunds folkhögskola
Stensund
619 91 Trosa

Besöksadress: Stensund

Telefon: 0156-532 00
E-post: stensund@stensund.se
Webbadress: http://www.stensund.se/