Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.
Livskunskap (Lk, 75 % studietakt)
På Lk använder vi själva skolsituationen som ett redskap för rehabilitering. Under lektionerna får du naturliga tillfällen att öva din koncentration och kognitiva förmåga. Du deltar i grupparbeten och diskussioner, vilket utvecklar ditt sociala samspel. Du får också göra enskilda arbetsuppgifter för att stimulera din egna kreativitet och förmåga. Genom skolgången får din vardag en struktur och ett meningsfullt innehåll, något som kan vara viktigt om du till exempel varit sjukskriven länge.
Kursinnehåll
- Skapande.
- Social hälsa.
- Musik.
- Friskvård.
- Omvärldsorientering.
Utöver det ordinarie kursinnehållet får du också vara med på studiebesök och delta på klassforum och mentorsamtal.
Livskunskapskursen utgör en del av folkhögskolan. I kursen ingår därför gemensamma aktiviteter med övriga skolan som till exempel temadagar, kulturarrangemang, skolfester och skolråd.
Skaparkursen (Lks, 50 % studietakt)
På Lks använder vi skapandet som redskap för återhämtning. Vår gemensamma nämnare är det friska, det som fungerar och som ger lust att skapa och vara kreativ. Kursen ger dig möjlighet att bättre förstå och hantera din livssituation. Vårt mål är att kursen ska bli ett meningsfullt sammanhang du vill vara med i.
Du får ta del av olika konstnärliga tekniker inom teckning, måleri, form och konsthistoria. På Lks använder vi också samtalet som ett redskap för återhämtning.
Bra att veta om kurserna
Antal deltagare
12-16 per grupp, där en del går sin första termin och andra fortsätter från föregående termin. Sammanlagt går cirka 30 deltagare på de båda kurserna.
Om antagningen
Antagningen baseras på personlig intervju och referentkontakter. Vi tar också hänsyn till gruppsammansättningen.
Antal dagar i veckan du studerar
Livskunskap: 3 dagar/vecka.
Livskunskap skapande: 2 dagar/vecka.