Det var först som 29-åring som Cecilia sökte sig folkhögskolan för att gå Allmän kurs med inriktning på färg och form. Lärarna på kursen uppmanade henne att söka vidare till högskola. I dag har hon gått ett och ett halvt år på beteendevetenskapligt program på distans och har planer på att forska.
Möjlighet att få behörighet i flera ämnen
Kursen Vi i världen på Röda Korsets folkhögskola är för dig som pratar och skriver bra svenska. Du får fördjupade kunskaper om det svenska samhället och dess roll i världen. Möjlighet till behörighetsgivande studier i svenska, svenska som andraspråk, matematik, samhällskunskap, historia, naturkunskap och engelska.
Fokus på samhällsfrågor
Kursen fokuserar på individens plats i det lokala och globala samhället och har som mål att arbeta med utåtriktad verksamhet, till exempel kontakter med närsamhället. Som deltagare får du jobba med samhällsfrågor som rör både svenska och internationella förhållanden.
Röda Korskunskap på schemat
Kursen Vi i världen har en Rödakorsprofil. Du får lära dig om Röda Korsets grundprinciper och hur vi jobbar med volontära insatser lokalt i Sverige och i världen. Du får träna dig på att vara volontär i Skärholmen under din studietid och starta upp en frivilligverksamhet tillsammans med din klass. Under förra läsåret startade deltagarna till exempel ett uppskattat seniorcafé i anslutning till skolans lokaler.
Delaktighet och språkutveckling viktigt för lärandet
Språkutveckling och delaktighet är en viktig del av lärandet. Kursen utformas utifrån deltagarnas erfarenheter och intressen. Vi tror att vi tillsammans kan bli en kraft att kunna delta och påverka i samhällsdebatten. Undervisningen sker i mindre klasser i en trygg miljö och du studerar både individuellt och i grupp.
Teman och skolgemensamma aktiviteter
Ibland sker undervisningen i temaform tillsammans med andra kurser på skolan. Det kan vara gemensamma föreläsningar och workshops om till exempel demokrati, mänskliga rättigheter och hållbarhet. I början av läsåret anordnas en gemensam friluftsdag.
Möjlighet att få behörighet i följande ämnen
Svenska 1 eller 2
Svenska som andraspråk 1 eller 2
Matematik 1b eller 2b
Samhällskunskap 1a1
Historia 1a1
Naturkunskap 1a1
Engelska 5 eller 6