Migrationsfrågor ur ett rättighetsperspektiv
Migration och social hållbarhet på Röda Korsets folkhögskola är en distanskurs för dig som vill arbeta för en hållbar och demokratisk samhällsutveckling och fördjupa dig i migrationsfrågor utifrån ett rättighetsperspektiv. Kursen varvar teoretiska och praktiska delar och du får goda möjligheter att skapa kontakter och nätverka med organisationer inom fältet.
Omvärldsanalys och orsaker till flykt och migration
Kursen tar ett helhetsgrepp om ämnet migration. Vilka är orsakerna till flykt och migration idag? Hur ser det ut i vår omvärld och hur påverkas migrationen av de utmaningar vi står inför, såsom ett ökat säkerhetsläge och en eskalerande klimatkris? Vilken roll har FN, mänskliga rättigheter och EU och vilka samarbeten och överenskommelser finns egentligen?
Kursen går även igenom asylrätt, flyktingkonventionen och vilka lagar som finns i Sverige. Hur går asylprocessen till och vad händer om en person får stanna i Sverige, eller om en får avslag?
Social hållbarhet, integration och inkludering
Kursens andra del fokuserar på studier i social hållbarhet. Vad betyder egentligen integration, segregation och strukturell diskriminering? Vi undersöker och diskuterar vilka hinder och möjligheter det finns för social hållbarhet och inkludering.
Engagemang, nätverk och handling för förändring
Kursen vill lyfta och främja deltagarnas engagemang för ämnet och avslutas med att ni gemensamt väljer en fråga som ni vill belysa och gör en aktion tillsammans. Vi på Röda Korsets folkhögskola tror att handling är viktigt för förändring.
Efter avslutad kurs har du fått ett sammanhang och ett nätverk som du kan ta avstamp från när du söker dig vidare mot fortsatta studier, arbete eller idéellt engagemang.
Läs en intervju med en deltagare på kursen.
Upplägg med kursträffar på skolan och på distans
Åtta obligatoriska fysiska kursträffar fördelas över läsåret. Däremellan hålls digitala kursträffar via Teams 1-2 gånger per vecka. Du kommer även att ingå i en studiegrupp som jobbar tillsammans digitalt varje vecka. Träffarna på skolan är 2-3 dagar per gång och deltagandet ett måste för att kunna fullfölja kursen. Notera att träffarna inte går att "ta igen" i efterhand eller att följa via länk. Datum för träffarna kommer att läggas upp på skolans hemsida när de är fastställda.
Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
- förstå de globala ramar som migrationsområdet befinner sig i
- förstå de bakomliggande orsakerna till flykt och migration
- kunna asylprocessens gång, asylrätt och flyktingkonventionen
- fördjupad kunskap om social hållbarhet och inkludering
- tillämpa kunskapen genom att lyfta relevanta frågor och agera för förändring