Film - produktion och gestaltning

Ansökan stängd
Skola:
Sigtuna folkhögskola
Plats:
Sigtuna - Stockholms län
Längd:
Två - fyra terminer
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Ha fyllt 18 år. Fullständigt gymnasium. Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson. Obligatoriska arbetsprover. Obligatorisk intervju på plats eller via Teams.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 2 jun 2025

Kostnader: Material- och schablonavgift. Läs mer: https://sigtunafolkhogskola.se/utbildningar-och-kurser/langa-utbildningar/filmutbildningen/

Kontakt: Alexander Onofri

Telefon: 08-592 583 00

E-post:
alexander.onofri@sigtunafolkhogskola.se

Att göra film är den bästa filmskolan. En tvåårig filmutbildning på helfart som leds av erfarna film- och teaterlärare med gedigen branscherfarenhet samt av gästande, yrkesverksamma filmare.

FILM – PRODUKTION OCH GESTALTNING

Från dag ett kommer ni att få grundläggande, hands-on undervisning i manus, regi, foto, ljud, digital redigering och inspelningsledning genom seminarier, workshops och en omfattande mängd kortfilmsproduktioner. Ni uppmuntras att ta kreativa risker och, tillsammans med kamrater och lärare, hitta de verktyg ni behöver för att uttrycka er vision. Skrivandet utgör oftast utgångspunkten där processen startar. Vi placerar berättandet i centrum och fokuserar på storytelling, manus- och karaktärsanalys. Det är era berättelser och befintliga produktionsvillkor som styr hur era filmer ska gestaltas, både regi- och spelmässigt, fotografiskt, ljud- och montage­mässigt.

Eftersom alla hjälper till i arbetet med varandras filmer får ni pröva på alla yrkesroller och lära er hur de samverkar. Ni får skriva manus och regissera, ljussätta, filma, ta ljud, redigera, ljudlägga och leda inspelningar. Utbildningen är huvudsakligen inriktad på fiktionsdrama Tack vare vårt nära samarbete med skolans skådespelarutbildning får ni betydande erfarenhet av personregi och rollgestaltning.  

Vårt holistiska förhållningssätt innebär att ni lämnar utbildningen med en förståelse för varje enskild del av filmprocessen. Det gör digtill mer kompetenta och flexibla filmarbetare oavsett vilken del ni blir mest förälskad i och väljer att satsa på.

UPPLÄGG

Utbildningen är tvåårig, bedrivs på helfart och leds av erfarna film- och teaterlärare med gedigen branscherfarenhet samt av gästande, yrkesverksamma filmare. 

Tillsammans med deltagarna i skådespelarutbildningen kommer du att delta i workshops på studiogolvet och skapa kortfilmer i snabbt tempo, från idé till färdig film. Du får grundläggande träning i att skriva manus, genomföra produktioner och skaffa dig erfarenhet av de centrala yrkesrollerna. Dessutom lär du dig hur de kommunicerar på set och förstår dynamiken i samspelet mellan skådespeleri, regi, kamera och ljud. Slutresultaten visas regelbundet under höstterminerna på evenemang som har utvecklats till festliga tillställningar för alla deltagare och utbildningar på skolan.

Parallellt med regelbundna seminarier, lektioner och workshops inom olika ämnen förlängs successivt produktionsperioden för manus- och förarbete, inspelning och efterbearbetning. Teamen har tillgång till egna produktionskontor, komplett filmutrustning, redigeringsrum och ljudstudios. Kvalitetsnivån inom samtliga områden höjs efter den första terminen, särskilt märks det inom hands-on-undervisningen i manus, filmklippning och ljudläggning. Vi värderar alla filmhantverk lika mycket. Det innebär att ljudupptagning och ljudläggning är lika viktig för oss som regi och foto. Under det andra året har vi praktikperioder på minst två veckor inom filmbranschen. Vår ambition är att skapa praktikupplevelser som så nära som möjligt speglar den professionella karriär som varje deltagare är mest intresserad av. Premiärerna för samtliga kortfilmer äger rum på Sigtunas biograf, ”Gröna ladan”, eftersom det är värdefullt att lära sig att uttrycka sig genom det format och register som en välutrustad biograf erbjuder.

Utbildningen avslutas med en egen helaftonvisning med egna kortfilmer på biograf i Stockholm. Ett urval av dessa filmer anmäls även till olika festivaler för att bredda deras exponering och möjligheter inom filmvärlden.

Det alldeles särskilda upplägget och det höga tempot på Sigtuna folkhögskolas filmutbildning ger dig ovärderlig rutin. Genom att få in filmskapandets metoder och tekniker i ”ryggmärgen” blir du flexibel, får inspiration och stöd av dina kamrater och växer som individ, filmare och konstnär.

FILMFESTIVALS­BESÖK

Vi besöker filmfestivaler, nu under vårterminen 2023 kommer vi exempelvis åka till Tammerfors filmfestival, en av de största och mest välbesökta i sitt slag i norra Europa där flertalet internationellt A-listade kortfilmer är i tävlan. Andra besökta festivaler är StockmotionCinema QueerTempo dokumentärfestival och Berlinalen.

GÄSTLÄRARE OCH FÖRELÄSARE

Till skolan kommer regelbundet yrkesverksamma gästlärare som leder kurser eller håller i seminarier och delar med sig av sina erfarenheter. Hur är det att jobba med större produktioner? Hur arbetar de framför och bakom kameran? Hur skapar man de rätta förutsättningarna för en bra tagning? Hur får man det att spraka till mellan skådespelarna på duken? Vad ligger i replik? I gester? I blickar? I kamerarörelser? Hur tar man sig fram som kortfilmare? Mötet blir både en inspiration och en ”reality check”. Det är inte den enklaste branschen att ge sig in i, men en av de roligaste.

LÄRARE PÅ UTBILDNINGEN

Alexander Onofri är verksam som film- och teaterregissör, manus- och romanförfattare. 

Peter Adolfsson, ljuddesigner, inspelningstekniker, kompositör 

David Nord, animatör, reklamfilmsregissör, visual effect supervisor och filmskapare. Undervisar i redigering, foto & visuellt filmskapande. 

Läs mer om våra meriterade lärare på utbildningens hemsida.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

När du har genomfört utbildningens alla moment har du utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om film- och tv-skapande och hur de olika yrkesrollerna samverkar. Du har inblick i hur film- och tv-branschen fungerar. Du är väl förberedd för ditt nästa steg, vare sig det är en högre utbildning inom regi, foto, ljud, klipp, produktion eller om du vill dra igång med egna filmprojekt.

”Filmutbildningen passar både dig som satsar på att jobba med film och dig som bara är nyfiken på film” – Stina (tidigare deltagare på filmutbildningen) 

 

Det har varit mycket eget ansvar och man har kunnat välja själv hur mycket man vill få ut av utbildningen

Matilda Hjerpe har gått en ettårig dokumentärfilmslinje på folkhögskola.

Läs hela artikeln

Sigtuna folkhögskola

I en vacker miljö med utsikt över Mälaren och närhet till Stockholm och Uppsala kan du ta ditt nästa steg. Här finns utbildningar för dig som är nyfiken på en framtid inom konst, teater eller filmbranschen. Här kan du utbilda dig till fritidsledare med sikte på arbete inom kommunal eller kyrklig verksamhet. Du kan läsa in gymnasiekompetens och förbereda dig för vidare studier. Sammantaget är skolan en mötesplats för människor med olika erfarenheter och drivkrafter, en fantastisk möjlighet att testa, lära och utvecklas. Vår bildningsidé är att du ska få pröva, ompröva, upptäcka och erövra kunskap och livsvärden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 22 Sigtuna

Telefon: 08-592 583 00, växel 8.30-15.30 vardagar
E-post: info@sigtunafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.sigtunafolkhogskola.se/