
Jag drömmer om att göra skillnad
Markus tycker att det behövs fler vuxna som kan hjälpa unga till en meningsfull fritid. Och han vet redan vad han själv vill göra efter fritidsledarutbildningen.
Lediga platser: Nej
Antagningsvillkor: Allmän behörighet för högskolestudier. Tjänst inom pedagogiskt område i Kommun eller Svenska kyrkan, ex fritidsledare, församlingsassistent etc. 3 tjänsteår i kommunal omsorg eller Svenska kyrkan (inom pedagogiskt område). Uppnått en ålder av 25 år.
Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)
Internat: Ja
Kurstid: 18 aug 2025 - 11 jun 2026
Träffar:
6 obligatoriska träffar
Kostnader: Läs mer på: https://sigtunafolkhogskola.se/utbildningar-och-kurser/langa-utbildningar/fritidsledarutbildningen-distans/
En flexibel utbildning för dig som har minst tre års yrkeserfarenhet och vill läsa till fritidsledare. Distansutbildning på 75% vid Sigtuna folkhögskola.
Utbildningen har två profiler, och riktar sig till kommunal verksamhet och ideell sektor, respektive församlingstjänst i Svenska kyrkan.
Utbildningens 50 poäng (50 veckor) kompletterar de utbildningspoäng du har från din yrkeserfarenhet.
Utbildningen pågår under fyra terminer och är integrerad med din aktuella anställning. Du måste ha ett medgivande från arbetsgivaren för att gå utbildningen, då ett projekt på arbetsplatsen ska genomföras under studietiden.
Folkbildning är att lära sig tillsammans. Därför är Du och dina
kunskaper och erfarenheter viktiga. Under de två åren har kursen tolv träffar på skolan och mellan dom cirka tre träffar i studiegrupper.
Årkurs 1 och Årskurs 2 läser alla ämnen tillsammans, under följande teman: Barn och Samhälle Ungdomars livssituationer och aktiviteter Vuxnas fritid, utbildning och livsfaser Solidaritet och social ekonomi – internationella och regionala modeller.
Utbildningen delas upp på följande moment:
Regionträffar sker i studiegrupper så nära arbetsplatsen som möjligt. Vid första Sigtunaträffen skapas studiegrupperna.
Projektarbetet är en obligatorisk del av distansutbildningen till Fritidsledare. Projektarbetet planeras i samråd mellan arbetsgivaren och den studerande. Projektarbetet ska förändra, förnya eller förbättra verksamheten.
Din chef skall vara informerad och ha tagit del av utbildningens innehåll. Bifoga ett intyg till din ansökan. Instruktioner finns i ansökningsformuläret.
Johannes Markström: ”Mina ämnen är: Sociologi, Samhällskunskap, Pedagogik, Församlingspedagogik m.m. Jag undervisar på Fritidsledarutbildningen och Allmän Kurs. Jag har ett tänkande om lärande som är socialkonstruktivistiskt dvs att lärandet sker genom kommunikation mellan individer i en historisk miljö. Detta gör gruppen, samtalet, rummet och tidpunkten till viktiga delar i min undervisning och folkhögskoleformen känns väldigt ”rätt” för mig.”
Kjell Carles: “Mina ämnen är: Teologi, Livsåskådning, Filosofi och Pedagogik. I huvudsak undervisar jag på fritidsledarutbildningen och emellanåt gör jag gästspel på Svenska kyrkans grundkurs. Att vara folkhögskollärare och befinna sig i det vi kallar folkbildning är att ständigt vara i ett flöde bestående av möten och erfarenheter. Att i dessa flöden få vara med om att ”vandra med” tillsammans med den eller de man möter och då växa och erövra nya kunskaper och insikter är både inspirerande och många gånger överraskande. Som lärare önskar jag att jag i mina möten så långt det är möjligt efterleva vad Henri-Frederic Amiel sa: ”Konsten att undervisa är att veta hur man uppmuntrar.”
Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Efter avslutad utbildning med godkänt resultat utfärdas ett utbildningsbevis för Fritidsledarutbildningen.
Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://sigtunafolkhogskola.se/utbildningar-och-kurser/langa-utbildningar/fritidsledarutbildningen-distans/
Fler kurser inom: Fritidsledare
Jag drömmer om att göra skillnad
Markus tycker att det behövs fler vuxna som kan hjälpa unga till en meningsfull fritid. Och han vet redan vad han själv vill göra efter fritidsledarutbildningen.
I en vacker miljö med utsikt över Mälaren och närhet till Stockholm och Uppsala kan du ta ditt nästa steg. Här finns utbildningar för dig som är nyfiken på en framtid inom konst, teater eller filmbranschen.
Postadress:
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 22 Sigtuna
Telefon:
08-592 583 00, växel 8.30-15.30 vardagar
E-post:
info@sigtunafolkhogskola.se
Webbadress:
http://www.sigtunafolkhogskola.se/