Konstutbildningen

Ansökan öppnar 10 januari
Skola:
Sigtuna folkhögskola
Plats:
Sigtuna - Stockholms län
Längd:
Två terminer
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
31 maj 2025

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Ha fyllt 18 år. Fullständigt gymnasium. Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson. Obligatoriska arbetsprover. Obligatorisk intervju på plats eller via Teams.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2025 - 2 jun 2026

Kostnader: Kostnader för material- och schablonavgift. Läs mer: https://sigtunafolkhogskola.se/utbildningar-och-kurser/langa-utbildningar/konstutbildningen/

Kontakt: Nina von Schmalensee

Telefon: 08-592 582 08

E-post:
Nina.von.schmalensee@sigtunafolkhogskola.se

Formge din egen framtid

Är du en person som gillar att uttrycka dig konstnärligt? Gillar du att måla, teckna, skulptera eller arbeta i andra material som textil, foto, film?

Då tror vi att Konstutbildningen hos oss på Sigtuna Folkhögskola skulle passa dig. Här kan du välja att bo på internat och ha tillgång till en egen ateljéplats i vår fantastiska ateljésal med utsikt över Mälaren.

Konstutbildningen är en 1-årig heltidsutbildning som passar för dig som siktar mot en framtid inom konstnärliga yrken men också för dig som för egen del vill upptäcka och utveckla ditt skapande. Den ger dig en bra grund att gå vidare till högre estetiska utbildningar inom konst, arkitektur, design och scenografi.

Genom ett kurs-baserat upplägg får du testa olika konstnärliga tekniker såsom måleri, teckning, collage, skulptur, foto, rumslig gestaltning, med mera. Dina fasta lärare och gästlärare är alla högskoleutbildade konstnärer. Vi besöker konstnärsateljéer, muséer, gallerier och gör studiebesök, till exempel på Konstfack. Vi vill att du ska få en inblick i vad som händer inom samtidskonsten men också att du ska förstå mer om hur konsten sett ut och förändrats genom historien.

TERMIN 1

Första terminen har du kurser i teckning, färglära, måleri, foto, performance och collage. Konsthistoria och orientering i samtidskonst är en naturlig del i varje kurs.

TERMIN 2

Andra terminen arbetar du bland annat med tredimensionell form i material som cellplast och lera. Du kommer få bränna din egen keramik i vår brännugn. Under en stor del av terminen arbetar du även med ett eget konstprojekt. Du får också hjälp med att sätta samman arbetsprover till de utbildningar du vill söka.

Sagt om Konstutbildnigen:

"Jag har redan rekommenderat Konstutbildningen till andra pga dess höga kvalitet, goda pedagogik och bredden på konstformer. Det ger en bra ingång att gå vidare med det som var och en finner."

LÄRARE PÅ UTBILDNINGEN

Nina von Schmalensee är konstnär och utbildad på Konsthögskolan i Stockholm. Hon har mångårig erfarenhet av undervisning på en rad olika estetiska utbildningar som Beckmans, Örebro konstskola, Nyckelviksskolan, Lunnevad konstlinje och KTH arkitektur.

Jussi Andersson jobbar som lärare i konst på folkhögskolan på halvtid. Har tidigare arbetat bland annat med Hälsinge sommarkonstskola samt hållit i utbildningar och workshops på flera platser i Norden. Jussi är utbildad på Kunstakademiet i Oslo och Konstfack i Stockholm.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Du lär dig att arbeta konceptbaserat och skaffar dig gedigna teoretiska grundkunskaper, erfarenheter och kunskaper som är viktiga att ha när du går vidare till högre utbildningar.

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Sigtuna folkhögskola

I en vacker miljö med utsikt över Mälaren och närhet till Stockholm och Uppsala kan du ta ditt nästa steg. Här finns utbildningar för dig som är nyfiken på en framtid inom konst, teater eller filmbranschen. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 22 Sigtuna

Telefon: 08-592 583 00, växel 8.30-15.30 vardagar
E-post: info@sigtunafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.sigtunafolkhogskola.se/