Vi vänder oss till dig som vill starta en helt ny verksamhet, lägga till slöjd som aktivitet i en befintlig verksamhet eller starta en Slöjdklubb. Kursen är en möjlighet för dig som arbetar med slöjd och hantverk och vill utveckla den pedagogiska delen av verksamheten. Den passar också dig som redan arbetar med barn och unga, till exempel i förskola, grundskola, särskola, som museipedagog eller barn- och ungdomsledare och inom LSS. Kursen utgår från den traditionella slöjden som bygger på hållbarhet och handens arbete.
Slöjden är lätt att anpassa efter personliga förutsättningar och behov, och ger goda möjligheter till fritt skapande och kreativ utveckling. Vi utgår från den traditionella slöjden och arbetar med enkla tekniker, handverktyg och material från naturen. Vi sätter slöjden i ett tvärkulturellt sammanhang med lek och berättande. Vi delar kunskap med varandra och arbetar praktiskt och analogt.
Ur kursens innehåll:
- Praktiskt slöjdande, slöjdmaterial, slöjdmetoder
- Handlingsburen kunskap och hur man förmedlar den på ett traderande sätt
- Ledarskap, likabehandling och gruppdynamik
- Mångfald, delaktighet och tillgänglighet
- Första hjälpen
Kursupplägg
Kursen är på deltid. Den drivs delvis på distans, men med fem helgträffar på plats i våra nya fina lokaler i Skarpnäck.
Kursstart sker på distans 3 februari. Därefter ses vi följande helger:
Träffar Slöjdhandledarna lör-sön:
- 8-9 feb
- 8-9 mars
- 29-30 mars
- 3-4 maj
- 17-18 maj
Träffarna håller på mellan klockan 10–16 och är obligatoriska på plats på skolan. Undervisningen dessa dagar kan inte tillgodoses på annat sätt.
Utöver träffarna på plats behöver du lägga cirka fyra timmar på distansarbete varje vecka.