Behzad ville kombinera sina erfarenheter som journalist med nya kunskaper och sökte en kurs om migration och social hållbarhet. Nu driver han en podcast som riktar sig till persisktalande och sänder ett program i lokalradio. Han vill underlätta för människor att kunna delta i samhället på ett aktivt sätt.
På Allmän kurs - Social inriktning läggs stort fokus på hur vi människor fungerar i samspel med varandra och hur samhället formas. Vi fokuserar på psykologi, sociologi, etik och sociala aspekter av samhället och på vår historia.
Kursen ger en förberedelse inför högre studier inom samhällsvetenskaper och sociala frågor samt en orientering i vad socialt arbete kan innebära i teori och praktik. Kursen vänder sig till dig i första hand till dig som saknar sista året på gymnasiet.
Du arbetar med temastudier som exempelvis rasismens historia, samhället och brottsligheten, svensk socialhistoria, sociala utmaningar och mobilisering samt psykologiska perspektiv och arbetsgruppens psykologi.
Vi utforskar perspektiv som genus och klass och har ett normkritiskt förhållningssätt. Du tränar dig på samarbete och utvecklar förmågan att reflektera kring gruppdynamik och roller.
Läs ämnen i olika temablock
De flesta ämnen läser du i temablock i stället för att läsa exempelvis samhällskunskap eller historia enskilt på schemat.
Något som är utmärkande för studier på folkhögskola är lärande i mindre grupper och att du bidrar till undervisningen genom att delta aktivt i diskussioner och presentationer.
Studiebesök är också en viktig del av allmän kurs, att få ta del av sociala verksamheter och möta människor på plats.
Presentera med hjälp av olika tekniker
Du lär dig presentera dina kunskaper på flera sätt. Du får till exempel pröva att använda foto, färg och form, och att med enkla medel skapa t ex. en utställning.
Gemensamma aktiviteter
Under året anordnas också aktiviteter som studie- och teaterbesök, stadsvandringar, friluftsdag och temadagar.
Du får en studieplan som passar dig
Allmän kurs på folkhögskola är en alternativ väg till behörighet inför fortsatta studier på högskola eller yrkeshögskola. När du börjar utformar du tillsammans med din mentor en studieplan på ett till två år utifrån dina tidigare studier och tidigare arbetslivserfarenhet.
Vid behov kan du läsa svenska som andraspråk. Du läser även engelska och matematik separat i nivåindelade grupper.
Antagningsvillkor och intyg efter avslutad utbildning
För att börja Allmän kurs år 3 krävs två år motsvarande gymnasiestudier (ca 1600 GY-poäng). Du måste fylla lägst 18 år under 2024 för att kunna studera hos oss.
När du avslutar dina studier får du ett intyg över de behörigheter du tagit samt ett omdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Intyget ger dig möjlighet att söka vidare till studier inom högskola, universitet eller yrkeshögskola och studieomdömet har betydelse vid antagningen.
Alla allmänna kurser på Stockholms Stadsmissions folkhögskola är CSN-berättigade.