Socialpedagogutbildning på distans med träffar

Ansökan öppnar 1 februari
Skola:
Sundbybergs folkhögskola
Plats:
Sundbyberg - Stockholms län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du ska ha fyllt 23 år och ha 3-årig gymnasieexamen eller motsvarande med behörighet för yrkeshögskola och med behörighet i svenska 2 eller svenska som andraspråk 2. Du bör ha varit ute i arbetslivet några år.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Nej

Kurstid: 25 aug 2025 - 29 maj 2026

Träffar:
30 obligatoriska träffar

Kostnader: Undervisningen är avgiftsfri. Vi tar ut en materialavgift på 2500 kr per läsår, för vissa läromedel och digitalt material. Kostnader för litteratur, resor och eventuell logi vid träffarna tillkommer.

Kontakt: Jeanette Andersson

Telefon: 08-445 39 000

E-post:
info@sundbyberg.fhsk.se

Sundbybergs folkhögskolas utbildning till socialpedagog bygger på demokratins och solidaritetens grund.

 

 

I utbildningen arbetar vi utifrån förhållningssättet till människans ansvar för sin och andras sociala situation och inriktar oss på att frigöra och utveckla enskildas och gruppers egna resurser.

Utbildningen bygger på respekt för människornas självbestämmanderätt och integritet, samt att vi arbetar för att fördjupa förståelsen för mänskliga rättigheter och barns rättigheter genomgående i utbildningen. 

Socialpedagogutbildningen på distans med närträffar är för dig som tycker om att arbeta med och för människor. Utbildningen riktar sig framförallt mot målgruppen barn, ungdomar och vuxna med behov av stöd. Utbildningen präglas av folkbildningens helhetsperspektiv, där vi utgår från hela människan och dess styrkor och förmågor. Vem du är som deltagare och vilka erfarenheter du har med dig, bidrar till utbildningens utformning. Vi studerar det beteendevetenskapliga fältet där ämnen som socialpedagogik, psykologi, sociologi, socialpsykologi och etik ingår, men även olika områden av det sociala arbetet. Vi studerar även det sociala arbetets organisation och historia. Förutom våra lärare kommer du att möta föreläsare från arbetslivet, detta för att att utbildningen ska vara aktuell och förankrad i socialpedagogens professionella vardag.

Studieform

Utbildningen bedrivs på distans på heltid med obligatoriska närträffar på Sundbybergs folkhögskola, 2-3 dagar per tillfälle varannan till var fjärde vecka. Aktivt deltagande i utbildningen sker även online genom grupparbeten, fjärrundervisning och vi arbetar även med handledning och seminarier online. Under utbildningen genomför vi även studiebesök, teaterbesök och museum som kan förläggas tid utöver träffarna.

 I genomsnitt är det aktivt arbete tillsammans med lärare och andra deltagare 20 timmar i veckan schemalagt under dagtid 9-15 måndag till fredag. Övrig tid är inläsning av litteratur och förberedelser samt tid för egen reflektion och egna uppgifter som kan fördelas mer fritt. 

Under utbildningen får du möjlighet att tillsammans med övriga deltagare samtala och diskutera de olika uppgifterna vi arbetar med. Det gör att era insikter och medvetenhet fördjupas samt att vi kan pröva praktisk tillämpning. 

Handledning och feedback sker kontinuerligt både från lärare och andra deltagare. Skolan kan inte erbjuda kost och logi vid träffarna. Du behöver själv ha tillgång till dator och internet.

Möten online sker med webbkamera i både helklass och mindre grupper. 

Att arbeta dagtid är inte möjligt under denna utbildning men att arbeta kvällar och helger kan fungera. Det rekommenderas inte att arbeta mer än 60% då studierna är på heltid.

Utbildningstid

Utbildningen är på heltid under två år, det vill säga fyra terminer, med uppehåll under sommaren. Utbildningen startar i augusti 2025 och avslutas i juni 2027.

Schema, planering samt kurslitteratur meddelas inför utbildningens start.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Målet med utbildningen är att du som deltagare ska ha genomgått en personlig utveckling och fått kunskaper för att kunna agera professionellt i arbetet som socialpedagog. Du har utvecklat förmågan att förstå människan ur olika perspektiv och kan därmed på ett stödjande sätt arbeta och möta människor i förändring. Du  har fått med dig olika verktyg för att arbeta förebyggande med socialt stöd till ungdomar och vuxna. Du har utvecklat ett lösningsfokuserat tänkande och ett förhållningssätt och bemötande som utgår från den du möter. Du har medvetet reflekterat över grupprocesser, ledarskap och vikten av att ge och ta feedback.

Om jag skulle beskriva folkhögskolan med tre ord skulle jag säga: gemenskap, kärlek och trygghet

Ayas engagemang för sociala frågor fick avgöra hennes yrkesval. Efter två år är hon färdig socialpedagog och redo att börja jobba med sina hjärtefrågor: psykisk ohälsa bland unga och våld mot kvinnor.

Läs hela artikeln

Sundbybergs folkhögskola

Mycket mer än skola

Sundbybergs Folkhögskola är en mötesplats för människor från olika kulturer med olika erfarenheter och bakgrund.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sundbybergs folkhögskola
Ursvik Entré, Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

Besöksadress: Ursvik Entré, Rissneleden 110

Telefon: 08-445 39 00
E-post: info@sundbyberg.fhsk.se