Ayas engagemang för sociala frågor fick avgöra hennes yrkesval. Efter två år är hon färdig socialpedagog och redo att börja jobba med sina hjärtefrågor: psykisk ohälsa bland unga och våld mot kvinnor.
I undervisningen får du arbeta med metoder som lär dig hur man vänder en destruktiv utveckling till något positivt. Förutom en omfattande teoretisk grund, innefattar utbildningen personliga möten med yrkesverksamma eldsjälar, fältförlagda studier, två praktikperioder, och friluftsliv där även resor förekommer.
Information om utbildningen
- utbildningen är eftergymnasial och omfattar två års studier på heltid
- den utgår från ett vetenskapligt perspektiv, beprövad erfarenhet, följer aktuell forskning och samhällsdebatt
- den ger kunskap, färdighet och kompetens inom de nio olika områden som beskrivs i dokumentet ”Normerande utbildningsområden för BALSAMS medlemsskolor”.
Kvalitetssäkring
Skolan är medlem i föreningen BALSAM. Det är en branschorganisation för utveckling och kvalitetssäkring av tvååriga socialpedagogiska yrkesutbildningar anordnade av folkhögskolor i form av yrkeshögskoleutbildning eller folkhögskoleutbildning.
Yrkesroll och yrkesområde
Socialpedagogik är ett begrepp som kopplar ihop både lärande och delaktighet och fokuserar på samspelet och interaktionen mellan människor. Socialpedagoger arbetar för att integrera människor i gemenskapen. Det är viktigt att socialpedagogerna är öppna och visar en förståelse för de människor de möter.
Socialpedagogens uppdrag och arbetsfält har utvecklats över tid och har fått ett bredare uppdrag och arbetsfält. Uppdraget för många socialpedagoger idag är att utveckla verksamheterna på både organisation- grupp- och individnivå.
Socialpedagogens uppdrag är också att skapa förutsättningar i verksamheten så att det finns möjlighet till samtalsprocesser för att kunna utveckla samverkan och helhet i organisationen.
Verksamhetsområdet är socialiserande, mobiliserande och inkluderande insatser för barn, ungdomar, vuxna och/eller familjer med behov av socialpedagogiska förändringsprocesser.
Socialpedagoger arbetar också med förebyggande insatser för dessa grupper.
Arbetsmarknad
Utbildningen till socialpedagog ger dig en bred kompetens där du kan arbeta inom socialt vård- och behandlingsarbete i många olika verksamheter.
Vanliga arbeten efter examen är behandlingsassistent inom HVB eller inom Statens institutionsstyrelse, boendestödjare i privat eller kommunal verksamhet eller som socialpedagog inom grund- och gymnasieskola eller fritidsgård. Exempel på sysselsättning är också som fältarbetare, som familjehemskonsulent, i daglig verksamhet inom LSS, eller arbete inom privat eller kommunal öppenvård. Du kan också arbeta inom kriminalvård eller omsorg för människor med funktionsnedsättning mm. Socialpedagoger anställda på skolor brukar ingå i elevhälsoteam och ha ett nära samarbete med kuratorer och skolpsykologer. Det är inte ovanligt att socialpedagoger arbetar i klassrummen med mindre grupper.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är fördelad på fyra terminer. Deltagarna går i skolan fem dagar i veckan mellan ca kl 08.30 – 15.00. Praktik omfattar sammanlagt 20 veckor. 10 veckor år ett och 10 veckor år två.
All undervisning är obligatorisk. Folkhögskolans pedagogik utgår från tron om att varje individ utvecklar en personlig relation till sina kunskaper och att lärandet sker i samspel med övriga deltagare i klassen. Därav är hög närvaro obligatorisk för att kunna tillgodogöra sig de kunskaper och färdigheter som utbildningen syftar till.