Det finns idag en stor efterfrågan på poliser, trots det står många utbildningsplatser tomma eftersom sökande saknar nödvändig kompetens för att bli antagna. Polisförberedande utbildning är en utbildning som syftar till att introducera dig till vad som krävs för vidare studier på polisprogrammet, och visar på kunskaperna, färdigheterna och den förståelse som krävs för att kunna utföra polisens arbete på ett professionellt och ansvarsfullt sätt.
Efter utbildningen har du bättre förutsättningar att bli antagen till polisprogrammet på ett universitet. Du har även goda förutsättningar att gå vidare till yrken och utbildningar som väktare, ordningsvakt, säkerhetsvakt eller kriminalvårdare.
SVT Nyheter Stockholm har besökt Polisförberedande utbildning. Här kan du ta del av reportaget.
Utbildningsinnehåll
Under utbildningen kommer du att få förståelse för lagar och rättigheter, kriminalitetens natur och samhällets säkerhetsbehov. Vi går genom områden som kommunikation och konflikthantering, utredningsteknik och rättssäkerhet. Du kommer övas i att utveckla din självständighet, beslutsförmåga och samarbetsförmåga. Ansvar och etik är ytterligare viktiga komponenter. Under utbildningen får du en inblick i många av polisyrkets olika delar, där inte minst förståelsen för vikten av att respektera medborgarnas rättigheter lyfts och en insikt i att kunna agera på ett ansvarsfullt sätt. Vidare förbereds du på de kriterier som krävs för att lyckas vid ansökningarna till polisprogrammet.
Följande delkurser/moment ingår i utbildningen:
- Juridik
- Grupputveckling och ledarskap
- Fysisk aktivitet
- Fysisk test
- Psykologisk test
- Utredningsteknik
- Kommunikation och bemötande
- Kriminologi
- Sociologi
- Demokrati och rättssystem
- Konflikthantering
- Kris och stresshantering
Vi kommer att schemalägga fysisk träning varje vecka samt gruppträning med personlig tränare.
Under utbildningen kommer du och dina klasskamrater att delta i polisnära övningar. Dessutom övas du inför polisprogrammets fysiska och psykiska antagningstester.
På Polisförberedande utbildning studerar vi via en blandning av föreläsningar, praktiska övningar – både i grupp och individuellt – samt via fiktiva fall. I de fiktiva fallen använder vi studiemodellen problembaserat lärande (PBL), som går ut på att du och dina klasskamrater förväntas samla information, dela med er av kunskap genom vetenskapliga studier samt att kritiskt granska dessa.
Innehållet i utbildningen kan komma att ändras något innan sista ansökningsdag, då vi kontinuerligt ser över hur vi kan göra utbildningen så bra och innehållsrik som möjligt.
Agenda 2030
Väddö folkhögskola strävar efter hållbar utveckling i enlighet med FN:s globala mål i alla våra utbildningar. Den Polisförberedande utbildningen har vi valt att placera under delmål 16: Fredliga och inkluderande samhällen, för att främja rättssäkerhet.
Upplägg
Polisförberedande utbildning ges på heltid (100%) under 40 veckor på plats på Väddö i Roslagen. Du som deltagare förväntas lägga ner i genomsnitt 40 h per vecka på studierna, varav hälften av tiden är schemalagt lärarlett studiearbete.
I utbildningen ingår även studiearbete på annan ort.
Utbildningsbevis
När du fullgjort utbildningen enligt utbildningsmålen erhåller du ett utbildningsbevis. Utbildningsbeviset kan du använda i din ansökan till polisprogrammet, eller för att ansöka till andra yrken och utbildningar som väktare, ordningsvakt, säkerhetsvakt, kriminalvårdare, m.m.
Ansökan och antagning
Du ansöker till utbildningen digitalt via vår administrativa plattform Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett konto om du inte redan har ett) och följer sedan instruktionerna på skärmen för att skicka in din ansökan.
Till din ansökan ska du bifoga ett personligt brev med foto, personbevis för studier samt intyg som styrker att du har minst två års gymnasiekompetens eller motsvarande. Du ska också posta utdrag ur belastningsregistret till:
Väddö folkhögskola
Att: Bertil Mattson
Grisslehamnsvägen 28
764 31 Väddö
Utdrag ur belastningsregistret beställs kostnadsfritt från Polisens hemsida. Det tar oftast 14 dagar att få.
Skicka in din ansökan senast den 15 maj.
Urval
Ett första urval görs baserat på det personliga brevet. Ett andra urval görs baserat på en antagningsintervju.
Urvalet baseras på skolans egen bedömning om du som söker kan tillgodogöra dig utbildningen. Bedömningen görs utifrån din
- Personliga mognad
- Motivations- och ambitionsnivå
- Samarbetsförmåga
Antagningsbeskedet skickas ut via mejl till den e-postadress du angett i Schoolsoft.
Välkommen med din ansökan!