Ekovegetariskt kök distans - halvtid

Ansökan stängd
Skola:
Vårdinge folkhögskola
Plats:
Mölnbo - Stockholms län
Längd:
1 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
20 april 2025

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Fullständig ansökan

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 25 aug 2025 - 5 jun 2026

Träffar:
1 obligatorisk träff
3 obligatoriska nätträffar

Kostnader: Serviceavgift på 500 kr/läsår. Kostnad för material och kurslitteratur tillkommer liksom kostnad i samband kring helgträff på Vårdinge. Materialkostnad 500kr/termin.

Kontakt: Åsa Molin

Telefon: 0158-23058

E-post:
kontakt@vardingefhsk.se

Halvtidsutbildningen Eko-vegetariskt* kök distans riktar sig till dig som vill utforska ditt intresse för matlagningens och måltidens möjligheter i praktik och teori. 

Ekovegetariskt kök distans är under utveckling och ges därför inte under höstterminen 2025. Planeringsarbete pågår på skolan inför starten av en ny distansutbildning med fokus på ekologisk odling och ekovegetariskt kök till odlingsåret 2026.

Halvtidsutbildningen Eko-vegetariskt* kök distans riktar sig till dig som vill utforska ditt intresse för matlagningens och måltidens möjligheter. Genom sin bredd kan utbildningen passa både dig som vill utforska en hållbar matlagning i din vardag och dig som vill fördjupa dina kunskaper inom det ekologiska, vegetariska köket. I praktik och teori utforskar vi frågor runt mat och hållbarhet – från myllan, via förädlingsprocesserna till gemenskapen runt matbordet och tillbaka igen.

Upplägg

Varje vecka får du skrivna praktik- och teoriuppgifter som lämnas ut och skickas in via Google classroom. Köksuppgifterna är till stor del planerade för att kunna ingå i din egen veckomatsedel och matbudget. Du lagar maten hemma i ditt eget kök och uppgifterna redovisas skriftligt och med foton, delvis som sidor i en kokbok. Teoriuppgifternas material bearbetar du i skriven text.

En fast tid varje vecka möter du kurskamrater och lärare i en gemensam diskussion med obligatorisk närvaro. Obligatoriska helgträffar genomförs under läsåret, i september möts vi online under en hel helg, under en lördag i november och en lördag i mars ses vi för digitala dagträffar. I januari ses vi under en långhelg på plats på skolan. Dessa helgträffar är  en förutsättning för att kunna fullfölja studierna under läsåret.

Under vårterminen genomför du som en del av utbildningen ett eget fördjupningsprojekt inom ett valfritt område. Fördjupningsprojektet kan vara praktiskt och/eller teoretiskt och redovisas online i maj.

Innehåll

Köksuppgifterna fokuserar på mat lagad från grunden, och till stor del efter säsong. Kalla rätter, fermenteringar, bakning, festmat, vinterns robusta rätter, smaker, matlagning med ogräs och vilda växter är exempel på innehållet i köksuppgifterna. Läsårets teoretiska studier tar avstamp i matens historia och berör hållbarhetsfrågor, livsmedelssystem, globala sammanhang med mera. Du får inblickar i områden som matfoto, rummet som aspekt av måltiden, relationsmat, certifieringar, grundläggande näringslära, med mera. Vi utforskar tillsammans möjligheter till vidare engagemang för framtidens mat.

Syften

Utbildningen syftar till att undersöka och utforska allt som hör köket till och vår tids viktiga omställning till ekologisk och mer vegetabilisk mat, samt att vara en del av denna omställning. Läsårets teman kan liknas vid ett smörgåsbord av olika områden med fokus på framtidens matlagning och måltidens gemenskap. Kunskapssökande som förhållningssätt, samarbete och nätverk är viktiga ledord.

Förutsättningar

Utbildningen bygger på ditt aktiva deltagande och bidrag till det gemensamma. Studierna på distans kräver ett stort mått av självdisciplin, förmåga att ta egna initiativ och att arbeta självständigt. Grupparbeten och diskussioner ingår självklart i folkhögskolestudier - också på distans. Du behöver ha en öppen inställning till samarbeten. Du behöver kunna avsätta tid motsvarande halvtid för studierna, med matlagningen inräknad. Du behöver närvara och delta ostört vid den fasta mötestiden varje vecka och de obligatoriska helgträffarna. Du behöver ha tillgång till ett hemmakök med standardutrustning, dator med stabil uppkoppling och möjlighet att bifoga foton till uppgifterna. Du behöver ha tillräckliga kunskaper i det svenska språket för att kunna följa undervisningen, läsa facklitteratur, förstå instruktioner och kommunicera i skrift. Du behöver också ha tillräckliga datakunskaper för distansstudier, som till exempel att ladda ner program, delta i videomöten, chattar, infoga bilder och arbeta med text i Google dokument.

Du behöver vara skriven i Sverige för att kunna gå denna utbildning.

Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev, där du berättar om dig själv, ditt intresse för mat och varför du vill gå kursen.

*lakto/ovo-vegetariskt och helvegetariskt

Filmbibliotek om utbildningen

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter utbildningen förväntas du som deltagare i praktik och teori ha orienterat dig inom det ekologiska vegetariska köket och utforskat olika möjligheter inför framtiden genom läsårets teman och moment. Du förväntas ha erövrat kunskaper och färdigheter inom ekologiskt hållbar mat och vegetarisk matlagning. Utbildningen kan ligga till grund för vidare studier eller fortsatt engagemang för framtidens mat.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://vardinge.fhsk.se/eko-vegetariskt-kok-distans/

Vårdinge folkhögskola

Vårdinge folkhögskola med utbildningar inom Konst, Konsthantverk, Mathantverk och Ekologisk odling.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vårdinge folkhögskola
Edesta 90
15396 Mölnbo

Besöksadress: Edesta 90, 153 96 Mölnbo

Telefon: 0158-230 58
E-post: kontakt@vardinge.fhsk.se
Webbadress: http://www.vardinge.fhsk.se/