Skola:
Vårdinge folkhögskola
Plats:
Mölnbo - Stockholms län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
20 april 2025

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Fullständig ansökan

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2025 - 5 jun 2026

Kostnader: Material 1400 kr/månad. Lunch 90 kr/skoldag. Internat: rumskostnad 2450-3550 kr/månad beroende på rumsstorlek. Serviceavgift avgift på 500 kr/läsår.

Kontakt: Åsa Molin

Telefon: 0158-23058

E-post:
kontakt@vardingefhsk.se

Keramik-en utbildning där du lär dig dreja, ringla, kavla och skulptera i lera.

Vill du lära dig mer om keramik i en stimulerande och kreativ miljö? Keramik på Vårdinge folkhögskola är en förberedande konstutbildning som förser dig med en gedigen kunskap inom området keramiskt konsthantverk. Under det första året får du en överblick över olika tekniker, material och arbetssätt, medan det andra året ger möjlighet till självvald fördjupning. Utbildningen har stor bredd och vi arbetar med allt från porslinskoppar till skulpturer i lergods. Du behöver inga särskilda förkunskaper för att gå keramikutbildningen. Det viktigaste är ditt engagemang och ditt intresse för området.

Vad gör vi?

Under det första året provar vi på olika sätt att forma leran som ringling, kavling, drejning och modellering. Du kommer också arbeta med lerans yta genom engobering och glasering, som ger färg och struktur, samt pröva på olika bränningsmetoder som till exempel raku och vedbränning. Vi uppmuntrar till egna experiment i utforskandet av keramikens fantastiska möjligheter. Arbetet är tematiskt upplagt och samtidigt som du som deltagare övar upp dina hantverkskunskaper påbörjas sökandet efter ett eget form- och bildspråk.

Under det andra året utvecklar du din förmåga att arbeta processinriktat och driva ett projekt från idé till färdigt resultat. Här har du möjlighet att fördjupa dig inom de tekniker och områden som intresserar dig mest. Du utvecklas i dialog med dina kurskamrater och handledare. 

Utbildningen innehåller dessutom grundläggande teckning och skissteknik, samt en orientering inom det keramiska områdets samtid och historia. Hållbarhetsfrågor och miljötänkande är en integrerad del av utbildningen.

Var arbetar vi?

Keramikverkstaden är ett ljust och luftigt rum, där du som deltagare har din egen arbetsplats. Lokalerna är välutrustade och ändamålsenliga och förutom verkstaden finns ugnsrum och glasyrrum samt studiehörna. Du har tillgång till verkstaden även kvällar och helger. Vi använder också ett naturskönt utomhusområde med vedeldade ugnar för raku, saltbränning och svartbränning.

Skolan ligger ute på landet med närhet till skog och sjö och vi skapar under en skulpturperiod i egen lera uppgrävd på platsen. Samtidigt har vi nära till Stockolm och låter oss gärna inspireras av besök på museer och gallerier eller hos yrkesverksamma keramiker i deras verkstäder. Under vårterminen gör vi en studieresa inom Sverige eller utomlands.

Innehåll

Utbildningen utformas i dialog med deltagarna och innehållet kan variera från år till år. Vi erbjuder såväl tekniskt inriktat innehåll, till exempel drejning, glasyrkunskap, saltbränning och raku, som kurser med huvudsakligen tematisk eller konstnärlig inriktning, där tillägnandet av olika färdigheter sker integrerat. 

Allmän kurs

Du kan även välja att gå Allmän kurs med Keramik som inriktning. Då läser du förutom utbildningen Keramik in de gymnasiegemensamma ämnen som behövs för grundläggande behörighet. Mer information finns på allmän kurs.

Mailadress: kontakt@vardinge.fhsk.se

Filmbibliotek om utbildningen

Facebook

Instagram

Hemsida

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Keramikområdet är idag ett brett och aktivt fält med möjlighet till ett yrkesliv inom formgivning, konst eller studiokeramik. Efter två år på keramikutbildningen är du väl förberedd för att starta en egen verkstad eller fortsätta med andra studier inom formområdet. Flera av våra tidigare kursdeltagare har gått vidare till keramikutbildningar på högskolenivå. Utbildningen kan också fungera som ett komplement i andra yrkesroller, exempelvis för bildlärare, fritidsledare eller arbetsterapeuter med ett specialintresse för keramik.

Att pausa och läsa konst är det bästa jag gjort

Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.

Läs hela artikeln

Vårdinge folkhögskola

Vårdinge folkhögskola med utbildningar inom Konst, Konsthantverk, Mathantverk och Ekologisk odling.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vårdinge folkhögskola
Edesta 90
15396 Mölnbo

Besöksadress: Edesta 90, 153 96 Mölnbo

Telefon: 0158-230 58
E-post: kontakt@vardinge.fhsk.se
Webbadress: http://www.vardinge.fhsk.se/