Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.
Från råklippt till mixad och färdig film
– Sök med ett redan inspelat filmmaterial
– Klipp och strukturera under hösten
– Klipp, mixa och grada under våren
– Löpande handledning och seminarier
– Studiemedel ur folkhögskolekvoten
Biskops Arnö Dokumentär har en grundkurs (Dok 1) en projektkurs (Dok 2) och en fördjupningskurs i klipp (Dok 3). Grundkursen är under året lokaliserad till Biskops Arnö medan projekt- och fördjupningskursen är distanskurser med regelbundna träffar på ön.
Dokumentärfilm 3 är en fördjupningskurs där deltagarna söker till kursen med ett inspelat dokumentärt material eller en råklippt film som redigeras, kompletteras och fördjupas under erfaren handledning. Tillsammans utvecklar vi projektet till en mixad och färdig film. Kursen är på distans.
Du arbetar med din film och utvecklar den i regelbunden kontakt med kursens handledare och övriga deltagare. Vid fyra seminarietillfällen per termin samlas alla kursdeltagare på Biskops Arnö för att visa, utvärdera och följa upp klipparbetet. Tillsammans besöker vi också dokumentärfestivaler, bl.a. Nordisk Panorama i Malmö och Tempo i Stockholm, där vi ser nya dokumentärer och följer aktuella seminarier.
Under vårterminen, med regelbunden handledning av våra handledare, färdigställs filmen. Vi fortsätter klippa, ljudlägga och mixar materialet till en färdig film. Under vårterminen infaller också tre separata intensivveckor då vi på plats, på Biskops Arnö, fokuserat klipper filmerna.
Under våren jobbar vi också med budget och finansiering och vi samlas vid några seminarietillfällen för att diskutera dessa frågor och producentens roll i filmarbetet. Vi gör studiebesök med praktiska tillämpningar hos olika filmarbetare, som ljudläggare och ljussättare.
En central del i undervisningen är den personliga handledningen du får i dina projekt. Vi går in i din klippning och diskuterar din film. Vi har regelbundna work-in-progress-dagar, där alla kursdeltagarna får se och kommentera varandras projekt.
Vi värderar det kollektiva skapandet, utbyte mellan deltagare i en grupp, i ett filmteam eller en klass. Att göra film tillsammans frigör också en kreativitet som ibland när man arbetar själv kan fastna i många beslut och tyngande tekniskt ansvar.
Till Dokumentärfilm 3 söker du med en pilot eller ett par scener ur det materialet du vill arbeta med under kursen. Kursen förutsätter en grundläggande erfarenhet av redigering i Avid eller Premiere, t ex från tidigare filmutbildning. Egen kamera och en redigeringsdator är en förutsättning för att kunna gå kursen. Vi välkomnar sökande från hela Norden.
Kursens syfte är att lära sig analysera ett filmat material, fördjupa känslan för rytm och tajming – och för tid och kontinuitet. Därtill medvetandegöra filmens olika stil- och formelement under klipprocessen, att bli medveten om de olika elementens funktion och påverkan. Utbildningens mål är ett hantverksmässigt kunnande och en kritisk, självständig blick för hela filmarbetet.
Allmänt
Undervisningen pågår från mitten av augusti till slutet av maj året därpå. Studierna är på heltid och är studiemedelsberättigande när du fyllt 20.
Har du frågor kring kursen, ansökan eller arbetsprov kan du kontakta
Kursansvariga: Lisa Partby / Christoph Michold