Strik fra 1750-1850 - Handsker og udtagning i nattrøjer

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Plats:
Bålsta - Uppsala län
Längd:
5 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
30 apr 2025

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 2 jun 2025 - 6 jun 2025

Kostnader: 6 700 kr inkl helpension. Materialkostnad tillkommer. Du betalar i samband med att du blir antagen till kursen. Boende i enkelrum, lakan och handduk ingår. Dusch och toalett i korridor.

Kontakt: Stina Bengtson

Telefon: 0171 -826 70

E-post:
info@biskopsarno.se

Med utgångspunkt i stickade plagg från museer och privata samlingar kommer jag att undervisa i hur man stickade under perioden från 1750 till 1850.

Vi går igenom hur man gör uppläggningar, hur du ökar, stickar hålmönster, broderar, gör flossakanter, stickar in pärlor m.m.   

Vi börjar med att lägga upp till maskor till en ärm till en nattröja, mönstrad med stjärnor och rutor i aviga maskor. Hur gör man på de gamla nattröjorna för att få mönstren att stämma när man stickar runt och samtidigt ökar antalet maskor för att få en vidare ärm? Idag använder vi platta ritade mönsterdiagram och det stämmer sällan när man stickar runt och ökar. Hur löser man det problemet? Hur får man ordning på stjärnorna och rutorna när man nertill på ärmen stickar fyra mönsterrapporter och upptill på ärmen fortfarande har fyra mönsterrapporter, men har ökat till fler maskor? Under kursen får du svaret!

Därefter påbörjar vi ett par halvvantar från Lyø, med broderi och flossakant. Vi avslutar med att provsticka ett par muddar med instickade pärlor. Både halvvantarna och muddarna utgår från äldre förlagor, dräktplagg i original.  

Materialkostnad är ca 100 kr. 

Kursledaren tar med 
Stickbeskrivning och garn till provstickning av ärm med stjärnmönster. 

Materialsatser till halvvantarna från Lyø och muddarna med pärlor kommer att finnas till försäljning. 

Ta med dig
Strumpstickor 1,5 mm (gärna 2 omgångar) och strumpstickor 2 mm
Sytråd i ljus och mörk färg
Synålar med och utan spets
Sax 
Om du har – ullgarn med 310 m/100 gram och pärlor storlek 9

Kursledare
Tove Jensen har alltid varit intresserad av att handarbeta och då särskilt i stickning. Tove har gått Dansk Folkedragt Forums 6-veckors utbildning – 1 vecka per år – där man lär sig att analysera och rekonstruera allmogens högtidsdräkter från tiden 1700-1850. Efter utbildningen har Tove själv undervisat på kursen, bl.a. i stickning av nattröjor, strumpor och att göra flossa. Tove har vidareutbildat sig inom flera av de områden som vi kommer att gå igenom på sommarkursen. 

Under de senaste åren har Tove genomfört många analyser och rekonstruktioner av nattröjor, halvvantar, muddar och stickade mansluvor utifrån äldre plagg i museer och privata samlingar. Hennes senaste uppdrag var en nattröja i Ålborg museum, gjort som en del i en utställning om hur man kan rekonstruera kläder.  

Fler kurser inom: Textildesign Hantverk Stickning

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Biskops Arnö Nordens folkhögskola

Biskops Arnö är Nordens Folkhögskola. Skolan bedriver kultur- och bildningsarbete och kurserna är inriktade på skönlitterärt författande, YH - Fotoskolan, dokumentärfilm, internationellt solidaritetsarbete, ekologi samt friskvård och låtskrivarkurs.

Läs mer om skolan

Postadress:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Biskops-Arnövägen 30
746 93 Bålsta

Telefon: 0171-826 70
E-post: info@biskopsarno.se
Webbadress: http://www.biskopsarno.se/