Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.
Behöver du läsa in eller komplettera dina gymnasieämnen för att bli klar med din grundläggande behörighet (*) inför högre studier och vill förknippa det med ditt intresse för måleri, så erbjuder Geijerskolan en kurs som skulle passa dig perfekt. I vacker och inspirerande värmländsk miljö kan du utveckla dina konstnärliga intressen, med tyngdpunkt på måleri och teckning. Du får pröva på olika material och metoder och därmed lägga en grund för fortsatt konstnärlig verksamhet.
Måleri och teckning
Färglära, komposition, skissteknik och materialkunskap integreras i övningar där dina motivområden utgörs av bland annat ansiktet, landskap, stilleben, abstrakta bilder och fria experiment.
Svartvita tekniker som blyerts, kol, tusch och kritor varvas med måleri i akvarell, akryl och olja. Att arbeta utifrån sin egen fantasi och utveckla egna idéer uppmuntras. Experiment i collage och blandteknik lockar fram oväntade och uttrycksfulla bilder. Detta växlas med konkreta form- och färgövningar.
Du betalar ditt arbetsmaterial själv.
Allmän kurs
Här erbjuds alla gymnasiegemensamma ämnen (före detta kärnämnen – se rutan till höger), som ger dig grundläggande behörighet. Även om du vill komplettera dina betyg eller vill fräscha upp dina kunskaper, så är du mycket välkommen till oss. Det finns även tillvalsämnen så som musik, filosofi, psykologi, sociologi, internationell media, fysisk träning.
Ateljén
Geijerskolans ateljé ligger 2,5 km norr om folkhögskolan. Vi erbjuder stora och rymliga lokaler.
Studiebesök/studieresor
Vi anordnar intressanta resor till utställningar och konstnärer runt om i Värmland.
*Grundläggande behörighet innebär att man är behörig till att läsa på högskola respektive universitet. För att få grundläggande behörighet måste man uppfylla ett omfattnings- och ett innehållskrav (se rutan till höger).
Studiemedel:
Schemat omfattar heltidsstudier. Kursen berättigar till studiemedel. När du är under 20 år får du samma studiestöd som du fick på gymnasiet. För mer information se csn.se.
Omfattningskrav (olika varianter):
- Tre hela år på folkhögskola
- Två år på folkhögskola om du har studerat i minst ett år på gymnasieskola eller komvux
- Två år på folkhögskola om du har grundskolan och minst två års erfarenhet från arbetslivet
- Ett och ett halvt år på folkhögskola om du har studerat ett och ett halvt år på gymnasieskola eller komvux
- Ett år på folkhögskola om du har studerat på gymnasieskola eller komvux i minst två år
OBS: På folkhögskolan måste du läsa allmänna ämnen på åtminstone halvtid för att kursen ska kunna ingå i det ovan förklarade omfattningskravet.
Innehållskrav (gymnasiegemensamma ämnen):
- Svenska 1, 2 och 3, eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
- Engelska 5 och 6
- Matematik 1 a, b eller c
- Samhällskunskap 1a1
- Naturkunskap 1a1
- Religionskunskap 1
- Historia 1a1